Domowy smalec

Domowy smalec

Smalec domowy to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Przepis na ten tradycyjny tłuszcz, obecny na naszych stołach na co dzień czy w świąteczne dni, niesie za sobą wiele tajemnic i tradycji. Wytworzenie idealnego smalcu to prawdziwa sztuka. Wykorzystanie odpowiednich przypraw nadaje mu charakteru i niepowtarzalny smak. Niektórzy doceniają go przygotowanego z mlekiem, dla innych kluczem jest odpowiednie wytapianie tłuszczu. Czyńmy więc powrót do korzeni i nauczmy się, jak zrobić swojski smalec. Przepisy są różne, ale dzięki naszemu smalec zyskuje wyjątkowość i staje się nie tylko dobrodziejstwem smaku, ale i naszą kulinarną tradycją.

Składniki:

  • słonina świeża 1 kg
  • boczek wędzony 200 g
  • cebula 2 szt
  • ząbki czosnku 4
  • majeranek 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa w płynie 2 łyżki

Domowy smalec – jak zrobić?

  1. Słoninę oraz boczek pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka i wytapiać na małym ogniu aż powstaną skwarki.
  2. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć aż cebulka zrobi się złocista, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
  3. Smażyć jeszcze chwilkę, zdjąć z ognia, a gdy smalec przestygnie doprawić przyprawą w płynie do smaku.
  4. Przelać do słoiczków, zamknąć i czekać do zastygnięcia.

Słowa kluczowe: smalec domowy z przyprawami, jak wytapiać smalec, smalec z przyprawami, jak zrobić swojski smalec, smalec domowy z mlekiem, smalec domowy przepis, jak zrobic smalec, smalec przepis, smalec domowy

Domowy smalec – dodatkowe informacje

Smalec możemy przecedzić, aby był bez skwarek, chociaż u mnie uwielbiamy ze skwarkami. Do wytopionego smalcu możemy dodać smalec w kostce, jeżeli chcemy uzyskać większą ilość. Taki mieszany smalec jest równie smaczny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy ser na parze
Następny przepis: Domowy serek z jogurtu greckiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode