Domowy schab wędzony
Przedstawiamy przepis na domowy schab wędzony. Proces przygotowania może wymagać nieco cierpliwości i uwagi, ale efekt końcowy z pewnością to wynagrodzi. Na wstępie przyjmiemy punkt wyjścia tj. odpowiednie peklowanie schabu. Ilość oraz czas wędzenia schabu to kwestia indywidualna – bazując na poniższym przepisie, możemy dowolnie modyfikować te parametry. Równie ważna jest marynata do schabu wędzonego, która nadaje mięsu niepowtarzalnego smaku. W przepisie zawarte są również wskazówki dotyczące temperatury wędzenia. Na koniec dowiemy się, jak odpowiednio parzyć schab po wędzeniu, aby był soczysty i pełen aromatu.
admin
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- Zalewa
- 1 l wody
- 4 dag soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 4 goździki
- 5 kuleczek ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 5 liści laurowych
- 5 ząbków czosnku
Domowy schab wędzony – jak zrobić?
-
Schab myjemy, osuszamy.
Przygotowujemy zalewę peklową: do wody dodajemy sól, cukier goździki, ziele angielskie, czarny pieprz i liście laurowe, zagotowujemy, studzimy,
Ząbki czosnku ubieramy, kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do przestudzonej zalewy, mieszamy.
Przygotowaną mieszanką zalewamy mięso i odstawiamy 6-8 dni w chłodne miejsce (np. do lodówki), pamiętając o tym, by codziennie obracać mięso. -
Mięso wyjmujemy z zalewy i osączamy (np. na sicie).
Mięso obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim (pamiętając o tym by zrobić pętelkę). -
Do nagrzanej wędzarni wkładamy schab, wieszamy na haczyku.
Wędzimy przez 5-6 godzin gorącym dymem drzewa owocowego (wcześniej okorowanego) o temperaturze 70-80 st.C.
Zdejmujemy z haczyka, studzimy.
Domowy schab wędzony – dodatkowe informacje
Tak przygotowaną wędlinę możemy podawać od razu, gdyż jest wędzona gorącym dymem lub ewentualnie sparzyć. Doskonale komponuje się z chrzanem, domową żurawiną lub musztardą.