Domowy schab wędzony

Domowy schab wędzony

Przedstawiamy przepis na domowy schab wędzony. Proces przygotowania może wymagać nieco cierpliwości i uwagi, ale efekt końcowy z pewnością to wynagrodzi. Na wstępie przyjmiemy punkt wyjścia tj. odpowiednie peklowanie schabu. Ilość oraz czas wędzenia schabu to kwestia indywidualna – bazując na poniższym przepisie, możemy dowolnie modyfikować te parametry. Równie ważna jest marynata do schabu wędzonego, która nadaje mięsu niepowtarzalnego smaku. W przepisie zawarte są również wskazówki dotyczące temperatury wędzenia. Na koniec dowiemy się, jak odpowiednio parzyć schab po wędzeniu, aby był soczysty i pełen aromatu.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • Zalewa
  • 1 l wody
  • 4 dag soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 goździki
  • 5 kuleczek ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 liści laurowych
  • 5 ząbków czosnku

Domowy schab wędzony – jak zrobić?

  1. Schab myjemy, osuszamy.
    Przygotowujemy zalewę peklową: do wody dodajemy sól, cukier goździki, ziele angielskie, czarny pieprz i liście laurowe, zagotowujemy, studzimy,
    Ząbki czosnku ubieramy, kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do przestudzonej zalewy, mieszamy.
    Przygotowaną mieszanką zalewamy mięso i odstawiamy 6-8 dni w chłodne miejsce (np. do lodówki), pamiętając o tym, by codziennie obracać mięso.
  2. Mięso wyjmujemy z zalewy i osączamy (np. na sicie).
    Mięso obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim (pamiętając o tym by zrobić pętelkę).
  3. Do nagrzanej wędzarni wkładamy schab, wieszamy na haczyku.
    Wędzimy przez 5-6 godzin gorącym dymem drzewa owocowego (wcześniej okorowanego) o temperaturze 70-80 st.C.
    Zdejmujemy z haczyka, studzimy.

Domowy schab wędzony – dodatkowe informacje

Tak przygotowaną wędlinę możemy podawać od razu, gdyż jest wędzona gorącym dymem lub ewentualnie sparzyć. Doskonale komponuje się z chrzanem, domową żurawiną lub musztardą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy rosół z kaczki.
Następny przepis: Domowy ser na parze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode