Domowy rosół
Domowy rosół to klasyczna polska zupa, która swoim aromatem potrafi rozgrzać dom i wszystkich, którzy w nim mieszkają. Ta sycąca, pełna smaku zupa na bazie drobiu ma sporo zalet – jest smaczna, zdrowa, aromatyczna i doskonale sprawdza się w roli lekarstwa na przeziębienie. Początkujący kucharze docenią prostotę przepisu, choć nie zmienia to faktu, że przygotowanie idealnego rosołu wymaga cierpliwości i dbałości o detale. Dzisiaj podajemy sprawdzony przepis na smaczny rosół z kurczaka, z całą pewnością najpopularniejszą odmianę tej zupy. Dowiedz się, jak ugotować rosół, który smakuje jak u babci!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Rosół z kury – przepis:
- woda
- mięso:
- kawałek mięsa wołowego (ilość wołowiny zależna od tego, jak bardzo wyczuwalny ma być jej smak w rosole – ja używam około 100 g)
- 1 szyja indyka
- 1 udko + 1 skrzydło z kurczaka
- włoszczyzna
- 1 duża marchew (jeżeli dodasz więcej marchwi, rosół będzie słodszy)
- 1 pietruszka (korzeń)
- kawałek selera
- 1 mały por
- niewielki kawałek kapusty włoskiej
- 1 cebula z łupką (rosół dzięki niej nabierze pięknego koloru)
- przyprawy
- 1 mały liść laurowy
- 2 małe ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- sól i pieprz mielony
- szczypta suszonego lubczyku
- Natka zielonej pietruszki
Domowy rosół – jak zrobić?
- Na początku do garnka z zimną wodą, wkładamy całe przygotowane mięso i zaczynamy gotowanie.
- Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, pojawiają się tzw. szumowiny, które zbieramy z powierzchni wywaru. Zmniejszamy ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał.
- Następnie do garnka wrzucamy wszystkie, umyte i obrane wcześniej, warzywa do rosołu i dodajemy pozostałe składniki na rosół. Cebuli nie obieramy z wszystkich warstw łupki, a jedynie usuwamy zewnętrzne brudne części, oraz delikatnie ją podpiekamy na ogniu.
- Czekamy, aż rosół zacznie nam delikatnie się gotować i wtedy dodajemy wszystkie przyprawy, częściowo przykrywamy garnek z rosołem przykrywką i pilnujemy aby zupa delikatnie mrugała.
- Najlepszy rosół powinien się gotować nawet przez około 1,5 do 2 godzin na małym ogniu (rosół ma tylko mrugać) pod uchyloną pokrywą, aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania można dolewać do rosołu niedużą ilość wody, ale pamiętajmy zimnej, aby nasz rosół nie stracił klarowności i nie stał się mętny. Na koniec należy sprawdzić, czy nie trzeba doprawić go solą.
- Pyszny rosół podajemy z cienkim jajecznym makaronem, kawałkiem ugotowanej marchwi i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Taki rosół tradycyjny w szczególności sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym.
Porady – Dodatkowe informacje – Domowy rosół
Jak zrobić idealny rosół? Dobry domowy rosół musi gotować się bardzo długo. Nie wolno robić niczego na skróty. Jedną z głównych tajemnic, jak ugotować pyszny rosół jest nieśpieszny sposób gotowania. Nie możemy dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie – powinien tzw. tylko „mrugać”. Tak ugotowany rosół będzie idealnie klarowny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy przecier malinowy
Następny przepis: Domowy rosół z kury