Domowy rosół

Domowy rosół

Domowy rosół to klasyczna polska zupa, która swoim aromatem potrafi rozgrzać dom i wszystkich, którzy w nim mieszkają. Ta sycąca, pełna smaku zupa na bazie drobiu ma sporo zalet – jest smaczna, zdrowa, aromatyczna i doskonale sprawdza się w roli lekarstwa na przeziębienie. Początkujący kucharze docenią prostotę przepisu, choć nie zmienia to faktu, że przygotowanie idealnego rosołu wymaga cierpliwości i dbałości o detale. Dzisiaj podajemy sprawdzony przepis na smaczny rosół z kurczaka, z całą pewnością najpopularniejszą odmianę tej zupy. Dowiedz się, jak ugotować rosół, który smakuje jak u babci!

Składniki:

  • Rosół z kury – przepis:
  • woda
  • mięso:
  • kawałek mięsa wołowego (ilość wołowiny zależna od tego, jak bardzo wyczuwalny ma być jej smak w rosole – ja używam około 100 g)
  • 1 szyja indyka
  • 1 udko + 1 skrzydło z kurczaka
  • włoszczyzna
  • 1 duża marchew (jeżeli dodasz więcej marchwi, rosół będzie słodszy)
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • 1 mały por
  • niewielki kawałek kapusty włoskiej
  • 1 cebula z łupką (rosół dzięki niej nabierze pięknego koloru)
  • przyprawy
  • 1 mały liść laurowy
  • 2 małe ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • sól i pieprz mielony
  • szczypta suszonego lubczyku
  • Natka zielonej pietruszki

Domowy rosół – jak zrobić?

  1. Na początku do garnka z zimną wodą, wkładamy całe przygotowane mięso i zaczynamy gotowanie.
  2. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, pojawiają się tzw. szumowiny, które zbieramy z powierzchni wywaru. Zmniejszamy ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał.
  3. Następnie do garnka wrzucamy wszystkie, umyte i obrane wcześniej, warzywa do rosołu i dodajemy pozostałe składniki na rosół. Cebuli nie obieramy z wszystkich warstw łupki, a jedynie usuwamy zewnętrzne brudne części, oraz delikatnie ją podpiekamy na ogniu.
  4. Czekamy, aż rosół zacznie nam delikatnie się gotować i wtedy dodajemy wszystkie przyprawy, częściowo przykrywamy garnek z rosołem przykrywką i pilnujemy aby zupa delikatnie mrugała.
  5. Najlepszy rosół powinien się gotować nawet przez około 1,5 do 2 godzin na małym ogniu (rosół ma tylko mrugać) pod uchyloną pokrywą, aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania można dolewać do rosołu niedużą ilość wody, ale pamiętajmy zimnej, aby nasz rosół nie stracił klarowności i nie stał się mętny. Na koniec należy sprawdzić, czy nie trzeba doprawić go solą.
  6. Pyszny rosół podajemy z cienkim jajecznym makaronem, kawałkiem ugotowanej marchwi i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Taki rosół tradycyjny w szczególności sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym.

Porady – Dodatkowe informacje – Domowy rosół

Jak zrobić idealny rosół? Dobry domowy rosół musi gotować się bardzo długo. Nie wolno robić niczego na skróty. Jedną z głównych tajemnic, jak ugotować pyszny rosół jest nieśpieszny sposób gotowania. Nie możemy dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie – powinien tzw. tylko „mrugać”. Tak ugotowany rosół będzie idealnie klarowny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy przecier malinowy
Następny przepis: Domowy rosół z kury

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode