DOMOWY PASZTET Z CIELĘCINY I DROBIU Z ŻURAWINOWYM AKCENTEM

DOMOWY PASZTET Z CIELĘCINY I DROBIU Z ŻURAWINOWYM AKCENTEM

Nasza przepisura na domowy pasztet z cielęciny i drobiu z żurawinowym akcentem jest propozycją nie tylko dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej, ale i dla tych, którzy lubią odkrywać nowe smaki. To połączenie delikatnej cielęciny z wyrazistym aromatem drobiu, podkreślone subtelnie kwaskowatym smakiem żurawiny. To danie, które zachwyci przez swoją nieoczywistość i różnorodność smaku, jest idealne na rodzinne obiady, świąteczny stół czy spotkania z przyjaciółmi. Pasztet z cieleciny przepis to doskonała propozycja dla osób ceniących domowe, starannie przygotowane potrawy. Jest esencją udanego, domowego gotowania.

Składniki:

  • 600 g mięsa cielęcego
  • 500 g piersi z kurczaka lub indyka
  • 200 g tłustego boczku
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 cukrowe cebule
  • 3 duże jajka kurze
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól morska
  • suszony tymianek, suszony czosnek
  • 5 łyżek oleju
  • 3 lyżki bułki tartej
  • 150 g suszonej żurawiny

Domowy pasztet z cielęciny i drobiu z żurawinowym akcentem – jak zrobić?

  1. Mięso pokrojone na mniejsze części myjemy i gotujemy do miękkości wraz z włoszczyzną i zielem, listkiem i pieprzem czarnym. Studzimy.
  2. Na patelni na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulę oraz boczek i wątróbkę. Studzimy.
  3. Mięsa oraz wątróbkę z cebulą i warzywa gotowane marchew seler pietruszkę oraz namoczoną w mleku bułkę mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
  4. Do misy z mieloną masą dodajemy tymianek czosnek sól pieprz gałkę muszkatołową oraz wybite żółtka i piane z białek. Wyrabiamy bardzo dokładnie.
  5. Przekładamy masę do foremek wytłuszczonych olejem i wysypanych bułką tartą. Wyrównujemy wierzch posypujemy obficie żurawiną.
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni i pieczemy około 1 godziny.
  7. Studzimy w foremce.

Słowa kluczowe: pasztet z cieleciny przepis, pasztet domowy z drobiu

DOMOWY PASZTET Z CIELĘCINY I DROBIU Z ŻURAWINOWYM AKCENTEM – dodatkowe informacje

Podajemy na zimno do sosu np. chrzanowego czy żurawinowego. Zamiast żurawiny można dodać składnik, który się ubóstwia, np. pieczarki smażone, grzyby itp.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy pasztet z boczkiem wędzonym z szynkowara
Następny przepis: Domowy pasztet z kaczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode