DOMOWY PASZTET Z CIELĘCINY I DROBIU Z ŻURAWINOWYM AKCENTEM
Nasza przepisura na domowy pasztet z cielęciny i drobiu z żurawinowym akcentem jest propozycją nie tylko dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej, ale i dla tych, którzy lubią odkrywać nowe smaki. To połączenie delikatnej cielęciny z wyrazistym aromatem drobiu, podkreślone subtelnie kwaskowatym smakiem żurawiny. To danie, które zachwyci przez swoją nieoczywistość i różnorodność smaku, jest idealne na rodzinne obiady, świąteczny stół czy spotkania z przyjaciółmi. Pasztet z cieleciny przepis to doskonała propozycja dla osób ceniących domowe, starannie przygotowane potrawy. Jest esencją udanego, domowego gotowania.
admin
Składniki:
- 600 g mięsa cielęcego
- 500 g piersi z kurczaka lub indyka
- 200 g tłustego boczku
- 200 g wątróbki drobiowej
- pęczek włoszczyzny
- 2 cukrowe cebule
- 3 duże jajka kurze
- 1 bułka namoczona w mleku
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- sól morska
- suszony tymianek, suszony czosnek
- 5 łyżek oleju
- 3 lyżki bułki tartej
- 150 g suszonej żurawiny
Domowy pasztet z cielęciny i drobiu z żurawinowym akcentem – jak zrobić?
- Mięso pokrojone na mniejsze części myjemy i gotujemy do miękkości wraz z włoszczyzną i zielem, listkiem i pieprzem czarnym. Studzimy.
- Na patelni na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulę oraz boczek i wątróbkę. Studzimy.
- Mięsa oraz wątróbkę z cebulą i warzywa gotowane marchew seler pietruszkę oraz namoczoną w mleku bułkę mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
- Do misy z mieloną masą dodajemy tymianek czosnek sól pieprz gałkę muszkatołową oraz wybite żółtka i piane z białek. Wyrabiamy bardzo dokładnie.
- Przekładamy masę do foremek wytłuszczonych olejem i wysypanych bułką tartą. Wyrównujemy wierzch posypujemy obficie żurawiną.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni i pieczemy około 1 godziny.
- Studzimy w foremce.
Słowa kluczowe: pasztet z cieleciny przepis, pasztet domowy z drobiu
DOMOWY PASZTET Z CIELĘCINY I DROBIU Z ŻURAWINOWYM AKCENTEM – dodatkowe informacje
Podajemy na zimno do sosu np. chrzanowego czy żurawinowego. Zamiast żurawiny można dodać składnik, który się ubóstwia, np. pieczarki smażone, grzyby itp.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy pasztet z boczkiem wędzonym z szynkowara
Następny przepis: Domowy pasztet z kaczki