Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy
Czy mogło być coś lepszego niż domowy pasztet wieprzowo-drobiowy, który rozpływa się w ustach i rozpieszcza kubki smakowe swoim aromatem? Jedyny w swoim rodzaju, tradycyjny i pełen smaku, ten pasztet jest idealny na rodzinny obiad lub imprezę w gronie najbliższych. Przygotowanie go w domu jest zdumiewająco proste, a efekt końcowy zawsze warty jest włożonego wysiłku. Nieważne, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją kulinarne przygody – ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu i zainspiruje do dalszego gotowania. Spróbuj i poczuj smak domowego, aromatycznego pasztetu.
admin
Składniki:
- 1 kilogram mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, gulaszowe)
- 2 udko z kurczaka
- 300 gram wątróbki wieprzowej
- 400 gram słoniny lub tłustego boczku
- 9 jajek
- 2-3 cebule
- 1 czerstwa bułka
- włoszczyzna (bez kapusty)
- sól
- pieprz ziołowy i czarny
- około 1 łyżka gałki muszkatołowej mielonej
- olej do smażenia
- ulubione zioła np. majeranek, tymianek, zioła prowansalskie
- liść laurowy
- ziele angielskie
- bułka tarta do formy
Przepis na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy
- Mięso wieprzowe pokroić na kawałki o podobnej wielkości (żeby się równo gotowały) włożyć do garnka i zalać wodą, dodać pokrojoną w grube pasy słoninę, udka i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć szumowiny, dodać obraną włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Gotować ok 1-1,5 godziny na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
- Na ok 30 min pod koniec gotowania dodać wątróbkę. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru i wystudzić (żeby nie tępiło noży maszynki) zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą. Dodać jajka, przyprawy, zioła, namoczoną i odciśniętą bułkę. Porządnie wymieszać. Keksówkę nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Nałożyć masę i dobrze uklepać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok godzinę. Porządnie wystudzić.
Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy – dodatkowe informacje
Pasztet wieprzowo-drobiowy można przygotować z użyciem jednej dużej formy keksowej lub dwóch małych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy pasztet w słoiku
Następny przepis: Domowy pasztet z boczkiem wędzonym z szynkowara