Domowy pasztet w słoiku
Przepis na domowy pasztet w słoiku to kusząca propozycja dla wszystkich miłośników tejs tradycyjnej potrawy. Swojski pasztet domowej roboty, pieczony i pasteryzowany w słoiku, to prawdziwy przysmak, który możemy przygotować w zaciszu naszej kuchni. Domowy pasztet to smakowita propozycja na weekendowy obiad, ale też elegancki dodatek do świątecznego stołu. Pasztet wieprzowy doskonale prezentuje się w słoiku, jest nie tylko smaczny, ale też ładnie wygląda, co sprawia, że jest to idealny pomysł na prezent dla bliskich. Przepis ten jest prosty do wykonania, a efekt końcowy na pewno Was zaskoczy.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 1 kilogram łopatki bez kości
 - 500 gramów wątróbek drobiowych
 - 2 cebule
 - 1 duży ząbek czosnku
 - 2 marchewki
 - 1 pietruszka
 - 1/4 średniego selera
 - sól morska
 - świeżo mielony pieprz
 - 1 łyżka majeranku
 - szczypta mielonej gałki muszkatołowej
 - kilka suszonych grzybów leśnych
 - 2-3 łyżki masła
 - 3-4 kulki ziela angielskiego
 - 2 listki laurowe
 
Domowy pasztet w słoiku – jak zrobić?
- Łopatkę pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu, wlać do mięsa. Wody powinno być tyle, aby zakryć mięso. Dodać obrane marchewki, pietruszkę, seler, liście laurowy, ziele angielskie, namoczone wcześniej grzyby i gotować do miękkości pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia.
 - Wątróbki oczyścić, zalać mlekiem i moczyć przez 1 godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle.
 - Z zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa, grzyby, osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki i zeszkloną cebulę. Do zmielonego mięsa wlać zimny wywar (ok. 1,5 szklanki), doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem, solą, majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrobić masę mięsną.
 - Wyparzone słoiki napełnić pasztetem zostawiając od góry słoika ok. 2 cm wolnej przestrzeni. Szczelnie zamknąć nakrętkami. Pasteryzować 1 godzinę.
 
Porady – Dodatkowe informacje
Tak zapasteryzowane słoiki można przechowywać do miesiąca bez konieczności umieszczania ich w lodówce. Jeżeli chcemy przechowywać dłużej, wtedy należy drugiego dnia ponownie pasteryzować słoiki przez 40 minut.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy makaron z ziołami
Następny przepis: Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy
