Domowy majonez

Domowy majonez

Planujesz stworzenie domowego majonezu i szukasz sprawdzonego przepisu? Przepis na majonez, który prezentujemy, pochodzi od kucharzy domowych, które postanowiły udostępnić swoje sekrety kulinarnych umiejętności. Dzięki niemu, z łatwo dostępnych składników, w łatwy sposób można wykonać pyszny majonez w domowych warunkach. Domowy majonez niewątpliwie ma bardziej naturalny smak od tych z marketów. Możesz samodzielnie decydować o konsystencji oraz smaku dodając ulubione przyprawy. Przygotowanie własnego majonezu to znakomity sposób na urozmaicenie codziennych dań. Ten przepis z pewnością Ci w tym pomoże.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy (pełna)
  • 1-2 łyżki octu
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 litra oleju

Domowy majonez – jak zrobić?

  1. Do wysokiego naczynia wbić żółtko, dodać łyżkę musztardy oraz odrobinę soli i cukru.
  2. Całość miksować na wysokich obrotach – powoli wlewając olej.
  3. Na koniec majonez wymieszać z octem.
  4. (Ewentualnie doprawić.)
  5. W przypadku, gdy majonez będzie za gęsty można dolać wody lub mleka (w smaku będzie bardziej kremowy).

Domowy majonez – dodatkowe informacje

Do domowego majonezu można dodawać różne składniki, takie jak prażona cebulka, suszona natka pietruszki lub czosnek. Można także połączyć zwykły olej ze smakowym.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy likier jajeczny Ajerkoniak śmietankowy
Następny przepis: Domowy majonez

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode