Domowy majonez

Domowy majonez

Planujesz stworzenie domowego majonezu i szukasz sprawdzonego przepisu? Przepis na majonez, który prezentujemy, pochodzi od kucharzy domowych, które postanowiły udostępnić swoje sekrety kulinarnych umiejętności. Dzięki niemu, z łatwo dostępnych składników, w łatwy sposób można wykonać pyszny majonez w domowych warunkach. Domowy majonez niewątpliwie ma bardziej naturalny smak od tych z marketów. Możesz samodzielnie decydować o konsystencji oraz smaku dodając ulubione przyprawy. Przygotowanie własnego majonezu to znakomity sposób na urozmaicenie codziennych dań. Ten przepis z pewnością Ci w tym pomoże.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy (pełna)
  • 1-2 łyżki octu
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 litra oleju

Domowy majonez – jak zrobić?

  1. Do wysokiego naczynia wbić żółtko, dodać łyżkę musztardy oraz odrobinę soli i cukru.
  2. Całość miksować na wysokich obrotach – powoli wlewając olej.
  3. Na koniec majonez wymieszać z octem.
  4. (Ewentualnie doprawić.)
  5. W przypadku, gdy majonez będzie za gęsty można dolać wody lub mleka (w smaku będzie bardziej kremowy).

Domowy majonez – dodatkowe informacje

Do domowego majonezu można dodawać różne składniki, takie jak prażona cebulka, suszona natka pietruszki lub czosnek. Można także połączyć zwykły olej ze smakowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy likier jajeczny Ajerkoniak śmietankowy
Następny przepis: Domowy majonez

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode