Domowy majonez
Planujesz stworzenie domowego majonezu i szukasz sprawdzonego przepisu? Przepis na majonez, który prezentujemy, pochodzi od kucharzy domowych, które postanowiły udostępnić swoje sekrety kulinarnych umiejętności. Dzięki niemu, z łatwo dostępnych składników, w łatwy sposób można wykonać pyszny majonez w domowych warunkach. Domowy majonez niewątpliwie ma bardziej naturalny smak od tych z marketów. Możesz samodzielnie decydować o konsystencji oraz smaku dodając ulubione przyprawy. Przygotowanie własnego majonezu to znakomity sposób na urozmaicenie codziennych dań. Ten przepis z pewnością Ci w tym pomoże.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy (pełna)
- 1-2 łyżki octu
- 3/4 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 litra oleju
Domowy majonez – jak zrobić?
- Do wysokiego naczynia wbić żółtko, dodać łyżkę musztardy oraz odrobinę soli i cukru.
- Całość miksować na wysokich obrotach – powoli wlewając olej.
- Na koniec majonez wymieszać z octem.
- (Ewentualnie doprawić.)
- W przypadku, gdy majonez będzie za gęsty można dolać wody lub mleka (w smaku będzie bardziej kremowy).
Domowy majonez – dodatkowe informacje
Do domowego majonezu można dodawać różne składniki, takie jak prażona cebulka, suszona natka pietruszki lub czosnek. Można także połączyć zwykły olej ze smakowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy likier jajeczny Ajerkoniak śmietankowy
Następny przepis: Domowy majonez