Domowy mac&cheese (makaron z serem)
Domowy mac&cheese to przysmak prosto z kuchni amerykańskiej, który zdecydowanie warto znać. Dla niektórych jest to istota komfortowego jedzenia, które przypomina dzieciństwo, dla innych – doskonały, szybki lunch lub kolację. Ta prosta potrawa polega na połączeniu dwóch składników, które uwielbia większość z nas – makaronu i sera. Często podawany jako samodzielne danie, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięs. Do przygotowania mac&cheese używa się gładkiego, delikatnego makaronu oraz serka żółtego, co tworzy gęste, kremowe danie. Ta wersja przepisu jest prosta i uniwersalna.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Makaron typu kolanka – 40 dkg
- Ser cheddar – 30 dkg
- Mleko – 750 ml
- Sól
Domowy mac&cheese (makaron z serem) – jak zrobić?
- W garnku zagotowałam mleko i dodałam 1/3 łyżeczki soli. Wsypałam makaron i gotowałam do miękkości na małym ogniu. Kiedy makaron był miękki dodałam starty żółty ser i wymieszałam energicznie. Utworzył się w ten sposób sos. Wykładałam gorący makaron na talerze.
Domowy mac&cheese (makaron z serem) – dodatkowe informacje
Podczas gotowania makaronu wchłania on mleko, dlatego jeśli po ugotowaniu makaron będzie jeszcze trochę „pływać” w mleku, nie ma powodu do zmartwień. Po dodaniu sera sos szybko zgęstnieje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy likier jajeczny Ajerkoniak śmietankowy
Następny przepis: Domowy majonez