Domowy krupnik
Krupnik to tradycyjna polska zupa, której głównymi składnikami są świeże warzywa i aromatyczne przyprawy. Ten przepis na domowy krupnik jest niesamowicie prosty do wykonania, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich miłośników domowych zup. Doskonała propozycja na ciepły, pożywny obiad dla całej rodziny. Wyróżnia się bogactwem smaków i wielością składników, gwarantując pełnowartościowy posiłek. To zupa, która wywołuje skojarzenia z domowym ciepłem, między innymi dzięki soczystemu mięsu i bogactwu warzyw. Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na krupnik, ten z pewnością spełni Twoje oczekiwania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kasza jęczmienna średnia
- 4-6 skrzydełek z kurczaka
- Cebula
- Por
- Marchewka
- Pietruszka
- Seler
- Ziemniaki
- Kostka bulionu drobiowego
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Pieprz, sól
- Natka pietruszki
Domowy krupnik – jak zrobić?
- Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełka, marchewkę, por, cebulę, seler, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu (jak na rosół). Gotowy wywar odcedzamy.
- Do wywaru wsypujemy wypłukaną kaszę jęczmienną, dodajemy kostkę bulionu, startą marchewkę i pietruszkę, gotujemy 15 minut.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
- Gotujemy tak długo, aż ziemniaki staną się miękkie.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Słowa kluczowe: przepis na krupnik domowy, prosty przepis na krupnik, krupnik domowy, zupa krupnik przepisy
Domowy krupnik – dodatkowe informacje
Kaszy należy wsypać tyle na ile chce się mieć gęstą zupę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy kopiec kreta
Następny przepis: Domowy kurczak w papirusie