Domowy kisiel jagodowy
Domowy kisiel jagodowy to idealna propozycja na zimowe popołudnia. Ta tradycyjna, polska przekąska, jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa, pełna cennych witamin. Przygotowany z soczystych, słodko-kwaśnych jagód, zachwyca bogatym smakiem i aromatem, a jego aksamitna konsystencja oczaruje każdego łasucha. Przygotowanie tego przysmaku nie jest skomplikowane, jednak wymaga nieco cierpliwości. Spróbuj zrobić go samodzielnie i poczuj prawdziwy, domowy smak dzieciństwa. Właśnie ten niepowtarzalny kisiel jagodowy, z naturalnych składników, to doskonały dodatek do obiadowych deserów lub samodzielny, comfort food na chłodne dni.
admin
Składniki:
- Na 4 porcje:
- 1 litr wody
- 300g świeżych jagód
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
Domowy kisiel jagodowy – jak zrobić?
- Jagody przepłukać, usunąć resztki liści i innych fragmentów runa leśnego. 50g odłożyć do dekoracji i wzbogacenia faktury kisielu o całe owoce. Resztę wsypać do garnka, zasypać cukrem i dusić przez kilka minut, aż się rozpadną i powstanie sok z kawałkami owoców.
- Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w kilku łyżkach wody. Resztę wody dodać do jagód.
- Przed zagotowaniem dolać mąkę ziemniaczaną (nie można dodawać do gotującego się płynu, bo zrobią się kluchy). Całość dokładnie rozmieszać i zagotować, żeby mąka nie była surowa.
- Do miseczek lub szklaneczek wsypać po 2 łyżeczki jagód, zalać kisielem i posypać resztą jagód na wierzch. Dzięki temu w kisielu mamy też całe jagody, które przyjemnie wzbogacają fakturę kisielu.
Sposób przygotowania kisielu z jagód.
xxxx – dodatkowe informacje
Ilość cukru trzeba dostosować do własnych upodobań i słodkości jagód. Taka ilość mąki ziemniaczanej daje kisiel półpłynny, jeśli wolimy gęstszy trzeba zwiększyć ilość mąki. Mąkę ziemniaczaną można stosować zamiennie ze skrobią kukurydzianą. Jednak mąka ziemniaczana jest łatwiej dostępna i tańsza. W podany sposób można przygotować kisiel z dowolnych owoców.