Domowy kisiel jagodowy

Domowy kisiel jagodowy

Domowy kisiel jagodowy to idealna propozycja na zimowe popołudnia. Ta tradycyjna, polska przekąska, jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa, pełna cennych witamin. Przygotowany z soczystych, słodko-kwaśnych jagód, zachwyca bogatym smakiem i aromatem, a jego aksamitna konsystencja oczaruje każdego łasucha. Przygotowanie tego przysmaku nie jest skomplikowane, jednak wymaga nieco cierpliwości. Spróbuj zrobić go samodzielnie i poczuj prawdziwy, domowy smak dzieciństwa. Właśnie ten niepowtarzalny kisiel jagodowy, z naturalnych składników, to doskonały dodatek do obiadowych deserów lub samodzielny, comfort food na chłodne dni.

Składniki:

  • Na 4 porcje:
  • 1 litr wody
  • 300g świeżych jagód
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

Domowy kisiel jagodowy – jak zrobić?

  1. Jagody przepłukać, usunąć resztki liści i innych fragmentów runa leśnego. 50g odłożyć do dekoracji i wzbogacenia faktury kisielu o całe owoce. Resztę wsypać do garnka, zasypać cukrem i dusić przez kilka minut, aż się rozpadną i powstanie sok z kawałkami owoców.
  2. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w kilku łyżkach wody. Resztę wody dodać do jagód.
  3. Przed zagotowaniem dolać mąkę ziemniaczaną (nie można dodawać do gotującego się płynu, bo zrobią się kluchy). Całość dokładnie rozmieszać i zagotować, żeby mąka nie była surowa.
  4. Do miseczek lub szklaneczek wsypać po 2 łyżeczki jagód, zalać kisielem i posypać resztą jagód na wierzch. Dzięki temu w kisielu mamy też całe jagody, które przyjemnie wzbogacają fakturę kisielu.

Sposób przygotowania kisielu z jagód.

xxxx – dodatkowe informacje

Ilość cukru trzeba dostosować do własnych upodobań i słodkości jagód. Taka ilość mąki ziemniaczanej daje kisiel półpłynny, jeśli wolimy gęstszy trzeba zwiększyć ilość mąki. Mąkę ziemniaczaną można stosować zamiennie ze skrobią kukurydzianą. Jednak mąka ziemniaczana jest łatwiej dostępna i tańsza. W podany sposób można przygotować kisiel z dowolnych owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy kisiel
Następny przepis: Domowy kopiec kreta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode