Domowy kisiel jabłkowy
Poczęstuj swoją rodzinę ukochanym smakiem dzieciństwa – domowym kisielem jabłkowym. To tradycyjny przepis, który z pewnością przeniesie Cię w czasie do lat spędzonych w babci kuchni. Domowy kisiel jabłkowy to nie tylko smaczny deser, ale również świetny sposób na dodanie naturalnej słodyczy do dziecięcej diety. Idealnie nadaje się jako bezpieczne i zdrowe danie dla niemowlaka. Wykonany z soczystych jabłek, kisiel doskonale smakuje na ciepło lub zimno. To prawdziwy comfort food, który możesz podawać jako smakowity dodatek do obiadu, lub po prostu jako pyszną przekąskę.
admin
Składniki:
- 2-3 sztuki jabłek
- szklanka wody
- 2-3 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Domowy kisiel jabłkowy – jak zrobić?
- Jabłka umyć i obrać z skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę.
- Do garnka wlać wodę, dodać starte jabłka, szczyptę cynamonu i cukier do smaku. Gotować na małym ogniu około 5 min. Zblendować na gładką masę.
- W małej ilości wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i dodać do musu jabłkowego. Chwilę gotować do zgęstnienia.
- Kisiel podawać posypany startym na tarce jabłkiem i opruszony szczyptą cynamonu.
Porady – Domowy kisiel jabłkowy
Jeśli mamy bardzo słodkie jabłka dla złamaniu smaku można dodać pól łyżeczki soku z cytryny.
Domowy kisiel mozna zrobic prawie z każdych sezonowych owoców.