Domowy kebab z surówką
Prezentowana propozycja domowego kebabu z surówką to smaczna alternatywa dla fast-foodów. Jego przyrządzenie pozwoli każdemu, kto kocha smak kuchni tureckiej, poczuć się jak prawdziwy szef kuchni. Surowka do kebaba jest równie ważna jak samo mięso, dlatego proponujemy specjalny przepis na kreującą niepowtarzalny smak dania. Poprzez skomponowanie różnych warzyw, takich jak czerwona kapusta czy kapusta pekińska, uzyskujemy bogactwo smaku i konsystencji, które są nieodzownym elementem tego ulubionego fast fooda. Bez względu na to, czy jesteś fanem gyrosa, czy preferujesz typowe tureckie kebaby, ten przepis z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe.
admin
Składniki:
- 1/2 kilograma filetów z kurczaka
- 5 ogórków kiszonych
- 1/2 opakowania przyprawy kebab-gyros
- 2 cebule
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- olej
Surówka:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- marchewka
- cebula
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- cukier
- ocet
Sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 opakowania przyprawy tzatziki
Domowy kebab z surówką – jak zrobić?
- Filety myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wkładamy mięso i ogórki. Posypujemy przyprawą i papryką. Smażymy kilkanaście minut.
- Surówka: kapustę kroimy w paski, a cebulę w kostkę. Marchewkę i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do warzyw dodajemy olej, sól, pieprz, cukier i ocet. Mieszamy.
- Jogurt mieszamy z majonezem i przyprawą. Mięso polewamy sosem. Podajemy z surówką i frytkami.
Domowy kebab z surówką – dodatkowe informacje
Rady redakcyjnej kucharki Krystyny: Kebab będzie miał łagodniejszy smak, gdy zrezygnujemy z ogórków, cebuli i papryki. Wystarczy przyprawa kebab-gyros.