Domowy keczup

Domowy keczup

Miłośnicy soczystych, dobrze doprawionych potraw z pewnością docenią ten przepis na domowy keczup. To sprawdzony, klasyczny sposób, by własnoręcznie przygotować ten uniwersalny dodatek do potraw. Dzięki temu przepisowi, keczup stanie się jeszcze smaczniejszy, a jego aromat i unikalny smak na długo zostaną w pamięci. Ten domowy keczup z pewnością przewyższy te kupowane w sklepie. To nie tylko smaczne, ale także zdrowsze rozwiązanie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla, frytek czy hamburgerów. Przepis jest prosty, a efekt końcowy na pewno sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających.

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 3 czerwone papryki
  • 2 łyżki soli
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • 200 g erytrytolu, można użyć ksylitolu lub cukru
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego, można użyć spirytusowego

Domowy keczup – jak zrobić?

  1. 1.

    Cebulę, paprykę i cukinie kroimy na mniejsze kawałki i solimy. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka wraz z powstałym płynem i gotujemy 50 min., pod przykryciem na średnim gazie. Wystudzone warzywa miksujemy na bardzo gładką masę. Dodajemy przyprawy, koncentrat, ocet i gotujemy jeszcze około 15 min. Do wyparzonych słoików wlewamy gorący keczup i zakręcamy. Pasteryzujemy 15 min.

Domowy keczup – dodatkowe informacje

Jeśli warzywa po posoleniu puszczą mało wody, musimy dolać w trakcie gotowania, by nie przypalić wywaru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy jogurt truskawkowy
Następny przepis: Domowy kebab z surówką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode