Domowy karmel z solą morską
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić domowy karmel? Przedstawiamy przepis na najdelikatniejszy, najbardziej aksamitny karmel z solą morską, który dosłownie rozpływa się w ustach. Ten prosty przepis na domowy karmel jest nie tylko łatwy do wykonania, ale także daje efekt zaskakująco profesjonalny. Kontrast pomiędzy słodkością karmelu i subtelnym posmakiem soli morskiej tworzy prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. Łączenie tych dwóch składników daje efekt, który przewyższa tradycyjny, sklepowy karmel. Słodycz karmelu i sól morska tworzą wyjątkowo smakowity duet.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2/3 szklanki cukru kryształu
- 4 łyżki masła o temp. pokojowej
- 1/2 śmietanki kremówki 30 procentowej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Domowy karmel z solą morską – jak zrobić?
- W garnku najlepiej z podwójnym dnem rozsypać cukier i wyrównać powierzchnię. Garnek postawić na wolnym ogniu i podgrzewać do momentu aż cukier zacznie się karmelizować wtedy można zacząć mieszać delikatnie do momentu aż cukier się nie rozpuści. Dodać partiami masło ciągle mieszając. Smietankę podgrzać w osobnym garnku. Następnie dodać śmietankę do karmelu, nadal mieszać aż karmel zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia i dodać sól morską wymieszać do rozpuszczenia soli. Karmel przełożyć do naczynia szklanego ponieważ bardzo szybko zastyga.
Słowa kluczowe: przepis na domowy karmel, jak zrobić domowy karmel, domowy karmel
Domowy karmel z solą morską – dodatkowe informacje
Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy jogurt truskawkowy
Następny przepis: Domowy kebab z surówką