Domowy chleb z otrębami

Domowy chleb z otrębami

Nie ma nic lepszego od zapachu świeżo pieczonego chleba roznoszącego się po domu. A co, jeśli moglibyśmy połączyć ten zapach z korzyściami płynącymi z jedzenia błonnika? Oto przepis na nasz domowy chleb z otrębami. Zawiera wszystko, co najzdrowsze – otręby pszenne, które zmniejszają ryzyko chorób serca, poprawiają trawienie i są doskonałym źródłem witamin z grupy B. Zachęcam do spojrzenia na nasz przepis na chleb z otrębami. To nic trudnego, a efekt końcowy na pewno przekona każdego domownika do siebie.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, typ 750
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • garść ziaren słonecznika
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 ml ciepłej wody
  • kminek- po posypania po wierzchu

Domowy chleb z otrębami – jak zrobić?

  1. Najpierw robimy rozczyn: z 1 łyżki mąki, świeżych drożdży, 1 łyżeczki cukru i 250 ml ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce- do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsypujemy: mąkę, otręby, płatki, sól.
  3. Następnie wlewamy resztę wody.
  4. Wsypujemy ziarna słonecznika. Wyrabiamy krótko.
  5. Ciasto chlebowe przekładamy do formy, wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 min.
  6. Wierzch ciasta posypujemy kminkiem.
  7. Ciasto pieczemy w 180 stopni C przez ok. 35 min.
  8. Chleb od razu wyjmujemy z pieca, zdejmujemy pergamin. Przewracamy na bok, w celu odparowania.
  9. Chlebek kroimy na kromki. A smakuje nawet z samym masłem.
  10. Smacznego 🙂

Domowy chleb z otrębami – dodatkowe informacje

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Sypkie składniki warto przesiać.

Podany czas przygotowania dotyczy samego procesu wyrabiania ciasta, bez uwzględnienia czasu oczekiwania na jego wyrośnięcie. W ciepłe dni ciasto może wyrosnąć szybciej.

Chleb z otrębami jest pyszny, puszysty, mięciutki i ma chrupiącą skórkę.

Jeśli nie zostanie od razu zjedzony, długo utrzymuje świeżość.

Forma na chleb powinna mieć wymiar 42×13 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy chleb lub bułki
Następny przepis: Domowy chrzan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode