Domowy chleb z otrębami
Nie ma nic lepszego od zapachu świeżo pieczonego chleba roznoszącego się po domu. A co, jeśli moglibyśmy połączyć ten zapach z korzyściami płynącymi z jedzenia błonnika? Oto przepis na nasz domowy chleb z otrębami. Zawiera wszystko, co najzdrowsze – otręby pszenne, które zmniejszają ryzyko chorób serca, poprawiają trawienie i są doskonałym źródłem witamin z grupy B. Zachęcam do spojrzenia na nasz przepis na chleb z otrębami. To nic trudnego, a efekt końcowy na pewno przekona każdego domownika do siebie.
admin
Składniki:
- 500 g mąki pszennej, typ 750
- 50 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- garść ziaren słonecznika
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 500 ml ciepłej wody
- kminek- po posypania po wierzchu
Domowy chleb z otrębami – jak zrobić?
- Najpierw robimy rozczyn: z 1 łyżki mąki, świeżych drożdży, 1 łyżeczki cukru i 250 ml ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce- do wyrośnięcia.
- Do miski wsypujemy: mąkę, otręby, płatki, sól.
- Następnie wlewamy resztę wody.
- Wsypujemy ziarna słonecznika. Wyrabiamy krótko.
- Ciasto chlebowe przekładamy do formy, wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 min.
- Wierzch ciasta posypujemy kminkiem.
- Ciasto pieczemy w 180 stopni C przez ok. 35 min.
- Chleb od razu wyjmujemy z pieca, zdejmujemy pergamin. Przewracamy na bok, w celu odparowania.
- Chlebek kroimy na kromki. A smakuje nawet z samym masłem.
- Smacznego 🙂
Domowy chleb z otrębami – dodatkowe informacje
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Sypkie składniki warto przesiać.
Podany czas przygotowania dotyczy samego procesu wyrabiania ciasta, bez uwzględnienia czasu oczekiwania na jego wyrośnięcie. W ciepłe dni ciasto może wyrosnąć szybciej.
Chleb z otrębami jest pyszny, puszysty, mięciutki i ma chrupiącą skórkę.
Jeśli nie zostanie od razu zjedzony, długo utrzymuje świeżość.
Forma na chleb powinna mieć wymiar 42×13 cm.