Domowy chleb lub bułki

Domowy chleb lub bułki

Chleb i bułki są podstawą wielu diet na całym świecie, a ich domowe wypieki mogą dostarczyć niesamowitej satysfakcji. Ten przepis na domowy chleb lub bułki jest fantastyczny dla każdego, kto chce odkryć radość z pieczenia swojego własnego pieczywa. Przepis jest prosty i niezawodny, a za jego pomocą można uzyskać pyszne, delikatne i puszyste chleby lub bułki. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym piekarzem, czy też dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem, kochasz tradycyjne przepisy na chleb i bułki, ten przepis na pewno przyniesie Ci dużą satysfakcję.

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej lub żytniej mieszanej z ziarnami
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 podsmażone cebule (opcjonalnie)
  • 600 ml ciepłej wody
  • 1/2 drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Domowy chleb lub bułki – jak zrobić?

  1. Z podanych składników zarobić ciasto. Uformować ulubiony kształt chleba lub bułki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto posmarować oliwą z oliwek i piec w rozgrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.

Słowa kluczowe: przepisy na chleb i bułki

Domowy chleb lub bułki – dodatkowe informacje

Ciepłe pieczywo przykryć bawełnianą ściereczką i tak również je przechowywać, gdyż zapobiega to zbytniemu stwardnieniu skórki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy cheeseburger
Następny przepis: Domowy chleb z otrębami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode