Domowy chleb lub bułki
Chleb i bułki są podstawą wielu diet na całym świecie, a ich domowe wypieki mogą dostarczyć niesamowitej satysfakcji. Ten przepis na domowy chleb lub bułki jest fantastyczny dla każdego, kto chce odkryć radość z pieczenia swojego własnego pieczywa. Przepis jest prosty i niezawodny, a za jego pomocą można uzyskać pyszne, delikatne i puszyste chleby lub bułki. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym piekarzem, czy też dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem, kochasz tradycyjne przepisy na chleb i bułki, ten przepis na pewno przyniesie Ci dużą satysfakcję.
admin
Składniki:
- 800 g mąki pszennej lub żytniej mieszanej z ziarnami
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 podsmażone cebule (opcjonalnie)
- 600 ml ciepłej wody
- 1/2 drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Domowy chleb lub bułki – jak zrobić?
- Z podanych składników zarobić ciasto. Uformować ulubiony kształt chleba lub bułki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto posmarować oliwą z oliwek i piec w rozgrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
Słowa kluczowe: przepisy na chleb i bułki
Domowy chleb lub bułki – dodatkowe informacje
Ciepłe pieczywo przykryć bawełnianą ściereczką i tak również je przechowywać, gdyż zapobiega to zbytniemu stwardnieniu skórki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy cheeseburger
Następny przepis: Domowy chleb z otrębami