Domowy budyń kokosowy

Domowy budyń kokosowy

Domowy budyń kokosowy to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników egzotycznych smaków. Ta wyjątkowa, a zarazem prosta propozycja da Ci możliwość stworzenia idealnego desery z pięknieżą nutą orientu. Budyń kokosowy łączy w sobie delikatną, aksamitną konsystencję z niezwykłym smakiem i aromatem świeżo zmielonego kokosa. Ten domowy przepis przekształca tradycyjny budyń w wykwintne, tropikalne danie, które z pewnością zachwyci i dorosłych zarówno, jak i dzieci. Przygotowanie go w domu to doskonała okazja, aby spróbować czegoś nowego i skosztować kawałka egzotyki bez wyjeżdżania z domu.

Składniki:

  • 0,5 litra mleka kokosowego (użyłam własnej produkcji)

    – około 50-70 gramów wiórków kokosowych (użyłam pozostałości po produkcji mleka)

    – 2-3 łyżki słodzika lub cukru

    – 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    – jedno żółtko

Domowy budyń kokosowy – jak zrobić?

  1. W garnku zagotowujemy ok 2/3 mleka wraz z słodzikiem/cukrem. W oddzielnym naczyniu blendujemy pozostałą część mleka z żółtkiem oraz mąką ziemniaczaną. Gdy mleko się zagotuje powoli wlewamy zblendowaną masę cały czas mieszając. Na koniec dodajemy wiórki i ponownie mieszamy. Budyń przelewamy do pucharków i gotowe!

Domowy budyń kokosowy – dodatkowe informacje

Budyń kokosowy dobrze smakuje podany z kostką gorzkiej czekolady lub konfiturą domowej roboty:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: domowy budyń waniliowy
Następny przepis: Domowy cheeseburger

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode