Domowy barszcz czerwony

Domowy barszcz czerwony

Barszcz czerwony to nieodłączny element polskiego menu, zwłaszcza podczas świąt Bożego Narodzenia. Ten tradycyjny przepis na domowy barszcz czerwony to kompilacja składników, które tworzą perfekcyjną mieszankę słodkości i kwasowości. Barszcz domowy czerwony, choć wymaga szereg etapów i czasu, jest wart każdej minuty poświęconego mu czasu. Wydobywające się z garnka aromaty, przenikają nasze domy, zapewniając uczucie komfortu i bliskości. Przepis ten pokazuje, jak stworzyć zdumiewający barszcz czerwony krok po kroku, sprawiając, że jest to idealny przepis dla każdego, kto pragnie posmakować prawdziwej kuchni polskiej.

Składniki:

  • Barszcz czerwony domowy:
  • 3 buraki
  • tacka włoszczyzny
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka mielonego majeranku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przepis na domowy barszcz czerwony

  1. 1.
    Włoszczyznę myjemy (obieramy, co jest do obrania) i wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem i majerankiem.
  2. 2.
    Dwa buraki obieramy, kroimy na ćwiartki i dodajemy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy około 2 godzin. Po upływie czasu przeznaczonego na gotowanie dodajemy sok z cytryny i odstawiamy całość do lekkiego ostygnięcia.
  3. 3.
    Po delikatnym ochłodzeniu wywaru dodajemy startego na dużych oczkach tarki buraka – dla uzyskania głębokiego koloru. Barszcz czerwony domowy nalewamy przez sitko.

Domowy barszcz czerwony – dodatkowe informacje

Barszczyk najlepiej smakuje z pasztecikami, krokietami lub ślimakami na które przepis dodam niedługo.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy aromatyczny makowiec świąteczny
Następny przepis: Domowy budyń kakaowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode