Domowe wędzone żeberka
Dla miłośników gęstego, aromatycznego dymu i głębokiego smaku mięsa, ten przepis na Domowe Wędzone Żeberka jest prawdziwym rarytasem. Proces ten wymaga peklowania żeberek do wędzenia, techniki która nasyca mięso smakiem i pomaga utrzymać zawartość wilgoci podczas wędzenia. To prawdziwa gratka dla miłośników mięsa i sprawia, że przepis na wędzone żeberka staje się nieodparcie kuszący. Zapewne znacie wiele przepisów na wędzone żebereka, ale ten przekona was, że peklowane żebereka, dobrze wędzone mogą być nie tylko wyśmienitym pomysłem na obiad, ale i prawdziwym kulinarnym eksperymentem w zaciszu domowego grilla.
admin
Składniki:
- 1,5 kg mięsnych żeberek (płat)
- przyprawa do mięsa
- 2 łyżki oleju
- pieprz i sól
Domowe wędzone żeberka – jak zrobić?
- 1. Mięso umyć a następnie oczyścić z błon i przerastających tłuszczy, mięso podzielić na 4 części. Olej wymieszać z przyprawą do mięsa i natrzeć każde żeberko. Dodatkowo oprószyć solą oraz pieprzem. Przygotowane żeberka powiesić na hakach.
- 2. Rozpalamy ognień w wędzarni i wędzimy 3 godziny w 70-80 stopniach utrzymując cały czas temperaturę. Żeberka nie mogą być wędzone w ogniu tylko w dymie, inaczej mięso się przypali a w środku będzie surowe.
Domowe wędzone żeberka – dodatkowe informacje
Z podanej porcji otrzymałam 4 spore kawałki z mięsem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe waniliowe cafe latte
Następny przepis: Domowe zapiekanki z pieczarkami