Domowe waniliowe cafe latte
Domowe waniliowe cafe latte to receptura, która przeniesie cię do włoskiej kawiarni bez opuszczania domu. Delikatne espresso i aksamitne mleko, połączone z sekretnym składnikiem, jakim jest wanilia, stworzą napój wyjątkowy, pełen smaku i delikatny dla podniebienia. Ten przepis, który oddaje atmosferę autentycznego cafe latte, jest tak łatwy do przygotowania, że z pewnością stanie się twoją codzienną przyjemnością. Pełna aromatu i smaku wanilia dodaje niesamowitej głębi smaku latte, tworząc jednocześnie przytulną i relaksującą atmosferę. Sprawdź ten domowy prawdziwe włoskie cafe latte przepis z dodatkiem wanilii.
Piotr Zieliński
Składniki:
Domowe waniliowe cafe latte – jak zrobić?
- Przygotowujemy wysoką szklankę, rondelek, miarkę z dziubkiem i średni słoik.
- W rondelku podgrzewamy mleko. Do miarki z dziubkiem wsypujemy opcjonalnie 2-3 łyżeczki kawy. Kiedy mleko będzie cieple (nie gorące!) ok. 1/4 ilości zalewamy kawę. Mieszamy. Pozostałe mleko wlewamy do słoika. Mniej więcej do połowy, aby zostało miejsce na piankę ;). Słoik zakręcamy i potrząsamy ok. 30sek, aż wytworzy się piana. Zdejmujemy pokrywkę i wkładamy słoik do kuchenki mikrofalowej na kolejne 30sek. Piana podniesie się do góry, jednak po wyjęciu z mikrofali trochę opadnie i poziom pianki się ustabilizuje.
- Do wysokiej szklanki wsypujemy 2 łyżeczki cukru waniliowego. Następnie ostrożnie wlewamy mleko, przytrzymując łyżką piankę, która dodajemy na końcu. Bierzemy miarkę z kawą i powoli łączymy z mlekiem, tworząc w piance mały otwór. Posypujemy kakao.
Domowe waniliowe cafe latte – dodatkowe informacje
1. Mleko nie może być bardzo gorące, bo nasza kawa wyjdzie gorzka.
2. Mając naczynie z dziubkiem unikniemy rozlania kawy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe wino z ciemnych winogron bez dodatku drożdży winiarskich
Następny przepis: Domowe zacierki