Domowe trufle
Delikatne, słodkie i nieco szalone, domowe trufle to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych. Robienie trufli to doskonały sposób na poprawę umiejętności kulinarnej i zaskoczenie gości wyjątkowym deserem. Wszak pyszne trufle domowej roboty mówią sam za siebie. Ich intensywnie czekoladowy smak sprawia, że są one doskonałym zwieńczeniem każdego posiłku. Przepis na domowe trufle jest dość prosty, nie wymaga dużego doświadczenia ani skomplikowanych składników. Tak więc, jeśli już zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić trufle, ten przepis jest idealny dla Ciebie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 15 herbatników
- 5 biszkoptów
- 100 gram czekolady mlecznej
- 100 gram czekolady gorzkiej
- 100 gram mascarpone
- 50 ml śmietany 30 %
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 5 łyżek kakao
Domowe trufle – jak zrobić?
- Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Do malaksera wrzucić herbatniki, biszkopty, serek mascarpone, zmiksować. Dodać roztopioną czekoladę, ponownie zmiksować.
- Powstałą gęstą masę schłodzić w lodówce (minimum 2 godziny). Po wyjęciu powinniśmy otrzymać masę o konsystencji miękkiej plasteliny.
- Na talerzyk wysypać kakao. Wyjąć masę z lodówki. Przy pomocy łyżeczki formować porcje, dłońmi formować kulki. Otoczyć je w kakao. Układać na paterze do trufli lub na talerzyku.
- Część trufli posypać wiórkami kokosowymi.
Porady – dodatkowe informacje
Do środka każdej kulki można włożyć po jednym migdale lub orzechu laskowym. Gdyby masa była zbyt zwarta, dodać śmietany i ponownie zmiksować, schłodzić. Gdyby natomiast była zbyt miękka, dodać pokruszonych herbatników i zmiksować, schłodzić. Trufle najłatwiej formuje się kładąc porcję masy na kakao i tocząc kulkę po talerzyku,a następnie chwytając kulkę w dłonie tworzyć zgrabny kształt.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe tortille z kurczakiem i warzywami
Następny przepis: Domowe waniliowe cafe latte