Domowe tofu z fasoli
Odkryj prostotę przygotowania domowego tofu z fasoli! Wypróbuj ten przepis na wegański produkt, który jest nie tylko wysoce odżywczy, ale stanowi też doskonałą alternatywę dla produktów zwierzęcych. Nasz przepis na domowe tofu z fasoli jest prosty, naturalny i niezwykle efektywny. Posiadanie umiejętności przygotowania własnego tofu, daje ci kontrolę nad składnikami i procesem gotowania, pozwalając tworzyć zdrowe i smaczne posiłki bez konieczności korzystania z produktów przemysłowych. Tofu jest doskonałym źródłem białka, a tym samym doskonałym dodatkiem do twojego codziennego jadłospisu.
admin
Składniki:
- 1 puszka 400g fasolki Jaś – po odcedzeniu 240 g
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka pasty tahini
- 4 łyżki oleju rzepakowego na zimno tłoczonego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
- 1 arkusz papieru śniadaniowego lub gaza
- pojemnik
- blender + wysokie naczynie do miksowania
Domowe tofu z fasoli – jak zrobić?
- Odcedzoną fasolkę wsypałam do wysokiej miski, następnie dodałam pozostałe składniki. Całość zmiksowałam na gęstą i gładką masę.
- Zwykły pojemnik do przechowywania żywności, wyłożyłam arkuszem papieru śniadaniowego (takiego do owijania kanapek)
- Przełożoną masę – zakrywam papierem i pokrywką od pojemnika, wstawiam na noc do lodówki
- Następnego dnia, odlewam z pojemniczka nadmiar płynu. Pojemniczek wycieram. Schłodzone „tofu” odwijam z papieru i przekładam do suchego pojemniczka.
- Gotowe tofu – przechowuję w lodówce nie dłużej niż 3 dni, ze względu na zawartość surowego czosnku.
Domowe tofu z fasoli – dodatkowe informacje
Zamiast papryki wędzonej, można dodać innych przypraw np. ziaren czarnuszki, kminku. Wielkość i kształt pojemnika zależą od formy jaką uzyskamy – prostokątny blok. Ja użyłam fasolki z puszki, bo nie miałam ochoty moczyć i gotować suchej. Jeżeli używam gazy zamiast papieru, wtedy pojemniczek wykładam ręcznikiem kuchennnym, co pozwala na sprawne odprowadzenie namiaru płynu. Z podanej porcji powstaje 1 blok tofu. Ważne, by odcedzić dobrze fasolkę, ilość oleju jest potrzebna by zmiksować i uformować blok, który nie będzie się kleił do papieru. Musi powstać gęsta i dosyć zwarta masa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe sushi
Następny przepis: Domowe tortille z kurczakiem i warzywami