Domowe tofu z fasoli

Domowe tofu z fasoli

Odkryj prostotę przygotowania domowego tofu z fasoli! Wypróbuj ten przepis na wegański produkt, który jest nie tylko wysoce odżywczy, ale stanowi też doskonałą alternatywę dla produktów zwierzęcych. Nasz przepis na domowe tofu z fasoli jest prosty, naturalny i niezwykle efektywny. Posiadanie umiejętności przygotowania własnego tofu, daje ci kontrolę nad składnikami i procesem gotowania, pozwalając tworzyć zdrowe i smaczne posiłki bez konieczności korzystania z produktów przemysłowych. Tofu jest doskonałym źródłem białka, a tym samym doskonałym dodatkiem do twojego codziennego jadłospisu.

Składniki:

  • 1 puszka 400g fasolki Jaś – po odcedzeniu 240 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 4 łyżki oleju rzepakowego na zimno tłoczonego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
  • 1 arkusz papieru śniadaniowego lub gaza
  • pojemnik
  • blender + wysokie naczynie do miksowania

Domowe tofu z fasoli – jak zrobić?

  1. Odcedzoną fasolkę wsypałam do wysokiej miski, następnie dodałam pozostałe składniki. Całość zmiksowałam na gęstą i gładką masę.
  2. Zwykły pojemnik do przechowywania żywności, wyłożyłam arkuszem papieru śniadaniowego (takiego do owijania kanapek)
  3. Przełożoną masę – zakrywam papierem i pokrywką od pojemnika, wstawiam na noc do lodówki
  4. Następnego dnia, odlewam z pojemniczka nadmiar płynu. Pojemniczek wycieram. Schłodzone „tofu” odwijam z papieru i przekładam do suchego pojemniczka.
  5. Gotowe tofu – przechowuję w lodówce nie dłużej niż 3 dni, ze względu na zawartość surowego czosnku.

Domowe tofu z fasoli – dodatkowe informacje

Zamiast papryki wędzonej, można dodać innych przypraw np. ziaren czarnuszki, kminku. Wielkość i kształt pojemnika zależą od formy jaką uzyskamy – prostokątny blok. Ja użyłam fasolki z puszki, bo nie miałam ochoty moczyć i gotować suchej. Jeżeli używam gazy zamiast papieru, wtedy pojemniczek wykładam ręcznikiem kuchennnym, co pozwala na sprawne odprowadzenie namiaru płynu. Z podanej porcji powstaje 1 blok tofu. Ważne, by odcedzić dobrze fasolkę, ilość oleju jest potrzebna by zmiksować i uformować blok, który nie będzie się kleił do papieru. Musi powstać gęsta i dosyć zwarta masa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe sushi
Następny przepis: Domowe tortille z kurczakiem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode