Domowe prażynki z papieru ryżowego
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak zrobić domowe prażynki? Sprawdźcie ten unikalny przepis na prażynki z papieru ryżowego! To aromatyczne, chrupiące przekąski, które doskonale sprawdzą się na przyjęciach, imprezach filmowych czy jako lekki lunch. Składniki są dość proste, a gwarancją sukcesu jest przestrzeganie kilku kluczowych etapów przyrządzania. Papier ryżowy doda prażynkom jasnego, lekkiego smaku, wyjątkowego chrupienia i subtelnego aromatu. Ta metoda produkcji prażynków jest dobrą alternatywą dla tradycyjnego pieczenia, a rezultat z pewnością przekroczy wasze najśmielsze oczekiwania!
admin
Składniki:
- 1 paczka papieru ryżowego (*)
- olej do głębokiego smażenia
- sól i/lub ulubione przyprawy
Domowe prażynki z papieru ryżowego – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Papier różowy przełamać lub pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki.
-
Prażynki należy smażyć (trwa to zaledwie kilka sekund) po parę sztuk na mocno rozgrzanym oleju (powinny od razu puchnąć), a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
-
Całość posypać ulubionymi przyprawami i przemieszać.
Domowe prażynki z papieru ryżowego – dodatkowe informacje
(*) Do smażenia nadaję się także suchy makaron ryżowy.