Domowe pomidory pelati - recepta mojej mamy

Domowe pomidory pelati – recepta mojej mamy

Podróżuj z nami do samych korzeni włoskiej kuchni z naszym przepisem na domowe pomidory pelati. Ten ukochany składnik klasycznych potraw takich jak spaghetti alla puttanesca czy pizza Margherita, to nic innego jak pomidory w puszce. Jednak to, co wyróżnia pelati od zwykłych pomidorów, to sposób przygotowania i konserwowania. Nasz przepis na pomidory pelati, to fenomenalna receptura od mojej mamy, która zawsze miała dar do tworzenia najprawdziwszych i najsmaczniejszych wersji tradycyjnych potraw. Czy szukasz idealnego dodatku do swojej kuchni czy chcesz po prostu spróbować czegoś nowego, ten przepis jest dla Ciebie!

Składniki:

  • 5 kg podłużnych pomidorów, preferuję odmianę San Marzano, ale można również użyć perini
  • 2 łyżki soli morskiej
  • spirytus do przepłukania słoików

Domowe pomidory pelati – przepis mojej mamy – jak zrobić?

  1. Pomidory przekładamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na ok. 10-15 min. Zdejmujemy skórkę. Pomidory lekko solimy. Słoiki przepłukujemy spirytusem. Do słoików przekładamy pomidory. Ciasno je układamy. Ja używam słoików o pojemności 1 litra. Następnie je pasteryzujemy ok. 15-20 minut.

Porady – dodatkowe informacje

Umieszczając pomidory w słoikach, lekko je dociskamy widelcem lub łyżką, i pamiętamy, aby pozostawić odstęp na dwa palce od krawędzi zakrętki. Słoiki w garnku muszą stać tak, aby się nie stykały. Na dnie umieszczamy kawałek materiału, aby odseparować szkło od dna garnka. Zawsze o tym musimy pamiętać, w przeciwnym razie szkło może popękać.

Skórka pomidora San Marzano jest wyjątkowo twarda, przed dalszą obróbką należy ją dłużej parzyć niż zwykłe pomidory, a następnie obrać. Pomidory tej odmiany są znacznie twardsze, słodsze i bardziej mięsiste niż nasze polskie odmiany, dlatego właśnie je polecam do tego typu przetworów. Pomidory można parzyć krócej, około 4-5 minut, w zależności od ich wielkości i grubości skórki. Ważne jest to, żeby skórka dała się łatwo obrać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe pierniczki
Następny przepis: Domowe powidła śliwkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode