Domowe pomidory pelati – recepta mojej mamy
Składniki:
- 5 kg podłużnych pomidorów, preferuję odmianę San Marzano, ale można również użyć perini
- 2 łyżki soli morskiej
- spirytus do przepłukania słoików
Domowe pomidory pelati – przepis mojej mamy – jak zrobić?
- Pomidory przekładamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na ok. 10-15 min. Zdejmujemy skórkę. Pomidory lekko solimy. Słoiki przepłukujemy spirytusem. Do słoików przekładamy pomidory. Ciasno je układamy. Ja używam słoików o pojemności 1 litra. Następnie je pasteryzujemy ok. 15-20 minut.
Porady – dodatkowe informacje
Umieszczając pomidory w słoikach, lekko je dociskamy widelcem lub łyżką, i pamiętamy, aby pozostawić odstęp na dwa palce od krawędzi zakrętki. Słoiki w garnku muszą stać tak, aby się nie stykały. Na dnie umieszczamy kawałek materiału, aby odseparować szkło od dna garnka. Zawsze o tym musimy pamiętać, w przeciwnym razie szkło może popękać.
Skórka pomidora San Marzano jest wyjątkowo twarda, przed dalszą obróbką należy ją dłużej parzyć niż zwykłe pomidory, a następnie obrać. Pomidory tej odmiany są znacznie twardsze, słodsze i bardziej mięsiste niż nasze polskie odmiany, dlatego właśnie je polecam do tego typu przetworów. Pomidory można parzyć krócej, około 4-5 minut, w zależności od ich wielkości i grubości skórki. Ważne jest to, żeby skórka dała się łatwo obrać.