Domowe pierniczki
Domowe pierniczki to idealne rozwiązanie dla miłośników świątecznego smaku i aromatu. Ten przepis pochodzi z dawnych tradycji, kiedy to babuszki troskliwie piekły ciasteczka, które przypominały wszystkim o zbliżających się świętach. To wspaniała propozycja dla osób, które chciałyby poczuć ten specjalny klimat na własnej skórze i wędrując do kuchni, poczuć zapach prawdziwych, domowych pierniczków. Jeżeli tęsknisz za domowym smakiem i chcesz odtworzyć te wspaniałe wspomnienia, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Domowe pierniczki z pewnością pobudzą twoje świąteczne kubki smakowe.
admin
Składniki:
- 0,5 szklanki miodu
- 160 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- Lukier do dekoracji
Domowe pierniczki – jak zrobić?
- Miód i masło podgrzewamy w rondelku aby się połączyły. Odstawiamy na ok. 15-20 minut do przestudzenia.
- Wszystkie składniki (wraz z roztopionym masłem i miodem) umieszczamy w misce i miksujemy. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste, możemy schować je na 15 minut do lodówki.
- Rozwałkowujemy ciasto partiami, wykrawamy pierniczki. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Gdy pierniczki ostygną, dekorujemy. Smacznego i wesołych świąt!
Pierniczki domowe – dodatkowe informacje
Z podanych składników zazwyczaj wychodzi mi około 6 blach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe pieczonki
Następny przepis: Domowe pomidory pelati - recepta mojej mamy