Domowe pierniczki

Domowe pierniczki

Domowe pierniczki to idealne rozwiązanie dla miłośników świątecznego smaku i aromatu. Ten przepis pochodzi z dawnych tradycji, kiedy to babuszki troskliwie piekły ciasteczka, które przypominały wszystkim o zbliżających się świętach. To wspaniała propozycja dla osób, które chciałyby poczuć ten specjalny klimat na własnej skórze i wędrując do kuchni, poczuć zapach prawdziwych, domowych pierniczków. Jeżeli tęsknisz za domowym smakiem i chcesz odtworzyć te wspaniałe wspomnienia, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Domowe pierniczki z pewnością pobudzą twoje świąteczne kubki smakowe.

Składniki:

  • 0,5 szklanki miodu
  • 160 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • Lukier do dekoracji

Domowe pierniczki – jak zrobić?

  1. Miód i masło podgrzewamy w rondelku aby się połączyły. Odstawiamy na ok. 15-20 minut do przestudzenia.
  2. Wszystkie składniki (wraz z roztopionym masłem i miodem) umieszczamy w misce i miksujemy. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste, możemy schować je na 15 minut do lodówki.
  3. Rozwałkowujemy ciasto partiami, wykrawamy pierniczki. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Gdy pierniczki ostygną, dekorujemy. Smacznego i wesołych świąt!

Pierniczki domowe – dodatkowe informacje

Z podanych składników zazwyczaj wychodzi mi około 6 blach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe pieczonki
Następny przepis: Domowe pomidory pelati - recepta mojej mamy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode