Domowe paluszki z kminkiem.

Domowe paluszki z kminkiem.

Przedstawiamy przepis na chrupiące, aromatyczne domowe paluszki z kminkiem. Są one idealnym pomysłem na przekąskę, zarówno na rodzinne spotkanie, jak i do pracy czy szkoły. Dzięki swojej prostocie oraz uniwersalności, z pewnością przypodobają się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wyjątkowy smak tych paluszków zawdzięczamy kminkowi, który nadaje im charakterystycznego, wyrazistego smaku. Przygotowanie ich w domu to doskonały sposób na zapewnienie sobie i najbliższym zdrowszej alternatywy dla kupnych przekąsek. Czy można chcieć czegoś więcej – są proste, smaczne i naturalne. Zachęcamy do wypróbowania!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 dag drożdży
  • 2-3 łyżki ciepłego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania paluszków
  • kminek do posypania paluszków
  • mąka do podsypania

Domowe paluszki z kminkiem – jak zrobić?

  1. Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i cukrem.
  2. Do mąki dodać masło, jajko, sól, roztrarte drożdże i zagnieść ciasto.
  3. Ciasto wałkować, kroić cienkie paseczki, smarować roztrzepanym jajkiem i posypywać kminkiem. Paluszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.

Domowe paluszki z kminkiem – dodatkowe informacje

Z porcji wyszło mi 4 blaszki paluszków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe parówki z indyka
Następny przepis: Domowe pieczonki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode