Domowe paluszki z kminkiem.
Przedstawiamy przepis na chrupiące, aromatyczne domowe paluszki z kminkiem. Są one idealnym pomysłem na przekąskę, zarówno na rodzinne spotkanie, jak i do pracy czy szkoły. Dzięki swojej prostocie oraz uniwersalności, z pewnością przypodobają się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wyjątkowy smak tych paluszków zawdzięczamy kminkowi, który nadaje im charakterystycznego, wyrazistego smaku. Przygotowanie ich w domu to doskonały sposób na zapewnienie sobie i najbliższym zdrowszej alternatywy dla kupnych przekąsek. Czy można chcieć czegoś więcej – są proste, smaczne i naturalne. Zachęcamy do wypróbowania!
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 15 dag masła lub margaryny
- 2 dag drożdży
- 2-3 łyżki ciepłego mleka
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania paluszków
- kminek do posypania paluszków
- mąka do podsypania
Domowe paluszki z kminkiem – jak zrobić?
- Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i cukrem.
- Do mąki dodać masło, jajko, sól, roztrarte drożdże i zagnieść ciasto.
- Ciasto wałkować, kroić cienkie paseczki, smarować roztrzepanym jajkiem i posypywać kminkiem. Paluszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.
Domowe paluszki z kminkiem – dodatkowe informacje
Z porcji wyszło mi 4 blaszki paluszków.