domowe paluszki grissini

domowe paluszki grissini

Przyrządzanie własnej wersji ulubionych przekąsek może być niezwykle satysfakcjonujące. Dlatego przedstawiam przepis na domowe paluszki grissini. Wytrawne, chrupiące, idealne do delektowania się samodzielnie, lub jako dodatek do zupy czy sałatki. Te włoskie przysmaki są blisko związane z regionem Piemont i są znane na całym świecie. Są doskonałą alternatywą dla chleba, a ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Przekonajcie się sami, jak łatwo jest zrobić te pyszne grissini w domowym zaciszu. Zachęcam do zapoznania się z przepisem i wypróbowania jego wykonania. Może to być świetna zabawa i smaczna przygoda kulinarnej samowystarczalności.

Składniki:

  • 20 g świeżych piekarskich drożdży lub 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki rozmarynu, chili, ziół prowansalskich lub suszonych pomidorów z bazylią

Domowe paluszki grissini – jak zrobić?

  1. Drożdże wsypujemy do miski, dodajemy ciepłą wodę i mieszamy, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną rosnąć. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i przyprawy. Na koniec dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je, aż będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto zwiększy objętość minimum dwukrotnie.
  2. Ciasto jeszcze raz wyrabiamy.
  3. Ciasto dzielimy na mniejsze części i rolujemy paluszki grissini. Wyjdzie ok. 20 paluszków. Paluszki wykładamy na blachę wyłożoną papierem i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Paluszki delikatnie smarujemy wodą. Pieczemy ok. 10 – 15 minut (w zależności od grubości paluszków) do czasu aż będą ładnie zrumienione i wysuszone.

Słowa kluczowe: paluszki grissini przepis, paluszki domowe, grissini biedronka.

domowe paluszki grissini – dodatkowe informacje

Paluszki grissini to pyszna przekąska, którą można łatwo przygotować w domu. Można je podawać z różnego rodzaju dipami lub owinąć w plasterki szynki dojrzewającej. Aby nadać im dodatkowy smak, na wierzchu można posypać ulubionymi ziarnami lub przyprawami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: domowe nachosy
Następny przepis: Domowe niby pralinki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode