Domowe mleko kokosowe
Próbowałeś kiedykolwiek domowego mleka kokosowego? To prawdziwa uczta dla podniebienia! Jego jedwabista konsystencja i delikatny, tropikalny smak sprawią, że nie będziesz już chciał korzystać z gotowych produktów z marketu. To, co na początku wydaje się skomplikowane, w rzeczywistości jest bardzo proste do samodzielnego wykonania. Przygotowanie domowej wersji mleka kokosowego to także świetna zabawa, którą można wykonać z dziećmi. Poniższy przepis na mleczko kokosowe domowej roboty jest łatwy, szybki i nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Spróbuj, a przekonasz się, jak smaczne potrafi być domowe mleko kokosowe.
admin
Składniki:
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 3 szklanki wody
Domowe mleko kokosowe – jak zrobić?
-
1.
Wiórka kokosowe zalać 1,5 szklanki wrzątku i odstawić na ok. 2- 3 godziny. Zmiksować blenderem. na miseczkę wyłożyć czystą ściereczkę, wyłożyć masę kokosową, dobrze wycisnąć. Suchą masę kokosową ponownie zalać 1,5 szklanki wrzątku, zmiksować blenderem i znowu odcisnąć. Przechowywać w lodówce 2- 3 dni.
Domowe mleko kokosowe – dodatkowe informacje
Po odstawieniu na noc do lodówki mleko się rozwarstwia i tworzy się śmietanka. Można ją zebrać delikatnie z wierzchu i stosować według uznania.
Z podanej porcji wychodzi ok. 2 i 3/4 szklanki mleka kokosowego.
Suchej masy kokosowej radzę nie wyrzucać, można ją reaktywować dodając cukier, masło i mleko.
Mleko można stosować do zrobienia deserów, ciast, zamiast mleka krowiego do kawy.