Domowe masło z orzechów włoskich
Pozwól sobie na odrobinę luksusu prosto z kuchni. Ten przepis na domowe masło orzechowe jest naprawdę prosty i daje niesamowite rezultaty. Idealny do smarowania na tosty, dodawania do smoothie lub jako składnik domowych deserów. Przepis na masło z orzechów włoskich jest świetnym pomysłem na wykorzystanie sezonowych orzechów. Dzięki niemu zyskasz niepowtarzalne smaki prosto ze swojej kuchni. Nie da się porównać domowego masła orzechowego z tym kupnym – smak jest intensywny, tekstura kremowa, a do tego jest zdrowsze. Przekonaj się sam, jak zrobić masło orzechowe z orzechów włoskich!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 300 g orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli
Domowe masło z orzechów włoskich – jak zrobić?
-
1.
Rozdrobnij orzechy blenderem, dodaj miód i sól. Blenduj całość, aż masa będzie jednolita. Mi zajęło to 20 minut. -
2.
Przechowuj masło w słoiku w lodówce. Smaruj na kanapki, bądź wykorzystuj do pieczenia ciast, słodkich bułeczek itp.
Domowe masło z orzechów włoskich – dodatkowe informacje
Masło orzechowe idealnie nadaje się jako baza tortów, ciast i ciasteczek.