Domowe markizy
Markizy to tradycyjne polskie ciasteczka, kojarzące się z ciepłem domowego ogniska. Chociaż z zewnątrz wydają się zwykłymi ciastkami, w środku kryją one niespodziankę w postaci kremu waniliowego lub czekoladowego. Właśnie te dwa składniki nadają im niepowtarzalny smak i konsystencję, których nie da się zapomnieć. Chociaż markizy najczęściej spotkać można na stołach podczas Świąt Bożego Narodzenia, nie ma przeciwwskazań, by upiec je również na inne okazje. Ten przepis pomoże Ci odtworzyć autentyczny smak domowych markiz w swojej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 15 dkg margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- krem:
- 1/2 budyniu waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/4 kostki masła
Domowe markizy – jak zrobić?
- Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyciąć jednakowe kształty. Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec na słoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (ok 20 minut).
- Budyń wymieszać z cukrem waniliowym i kawą, zalać niewielką ilością mleka, resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać budyń gotować do zgęstnienia. Gorący budyń połączyć z masłem. Ciepłym kremem przekładać ciastka.
- Ciastka odłożyć do wystygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Domowe markizy – dodatkowe informacje
Proporcja na około 20 markizów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe lody waniliowe light
Następny przepis: Domowe masło i maślanka