Domowe masło i maślanka

Domowe masło i maślanka

Zastanawialiście się kiedykolwiek, jak zrobić własną maślankę i masło w domowych warunkach? Już teraz dowiecie się jak łatwo i prosto można przygotować te produkty samodzielnie! Domowe masło i maślanka to przepis, który zachwyci każdego miłośnika tradycyjnej, domowej kuchni. Piękno tego przepisu tkwi w prostocie i naturalności składników, z których powstaje. Masło i maślanka, które zrobimy według tego przepisu, podbiją smak każdej potrawy. To doskonały sposób na wykorzystanie śmietany, ale także okazja do eksperymentowania i dodawania własnych smaków. Przygotujcie się na prawdziwą domową kuchnię! Warto spróbować!

Składniki:

  • 660 ml śmietanki kremówki 30% w temperaturze pokojowej (2×330 ml)
  • szczypta soli
  • bardzo zimna woda, wręcz lodowata

Domowe masło i maślanka – jak zrobić?

  1. Śmietankę (najlepiej nieschłodzoną- będzie się lepiej ubijać) przelać do dużej miski. Zacząć ubijać mikserem. Gdy śmietanka ubije się na sztywno- będzie mieć konsystencję taką, jak do ciasta, dodać do niej sól i nadal ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż śmietanka się zwarzy i pojawią się grudki masła. Może to potrwać nawet 10 minut.
  2. Gdy od masła oddzieli się maślanka, przestać miksować. Maślankę odlać przez sitko, a masełko zagnieść w kulkę, odcisnąć z nadmiaru płynu.
  3. Do miski wlać lodowatą wodę, włożyć do niej masło i wyrabiać przez chwilę rękami, by wypłukać z masła resztę maślanki. Zabarwioną na biało wodę wylać, nalać jeszcze raz czystej zimnej wody i powtórzyć czynność.
  4. Na koniec wystarczy już tylko nadać masełku dowolny kształt i owinąć go w folię spożywczą. Przechowywać w lodówce, a przed użyciem, np. by wysmarować kromkę chleba, należy je wyjąć, by zmiękło. Smacznego!

Domowe masło i maślanka – dodatkowe informacje

Oczywiście oprócz pysznego domowego masełka macie jeszcze maślankę gratis 😀 Można ją wykorzystać do wszystkiego! Wypić jak mleko, upiec z niej pyszny chlebek lub wykorzystać do ciasta czy kawy 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe markizy
Następny przepis: Domowe masło kakaowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode