Domowe lody waniliowe light
Kto z nas nie lubi lodów? Leśny smak wanilii, połączony ze schłodzonym mlekiem to prawdziwy raj dla podniebienia. Ale czy można cieszyć się tym smakiem bez konsekwencji dla sylwetki? Oczywiście, że tak! Przygotujmy więc domowe lody waniliowe light! To doskonała propozycja na deser, której nie musisz się obawiać nawet podczas diety. Przygotowanie lodów jest bardzo proste, a składniki łatwo dostępne. To idealny przepis na upalne, letnie dni, kiedy lodowa, waniliowa chłodnica z pewnością poprawi sferę naszych smaków!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Mleko zagęszczone niesłodzone (u mnie light 4%, 550g)
- 110 g cukru pudru
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią/wanilinowego (ilość wg. własnych upodobań)
Domowe lody waniliowe light – jak zrobić?
- Mleko schłodzić w lodówce.
- Zmiksować w misce na gęstą masę. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Zmiksować.
- Gotową masę przelać do pojemników i włożyć do zamrażarki. Mniej więcej co godzinę wyciągać i miksować kilkakrotnie (3-4 razy). Zamrozić.
Domowe lody waniliowe light – dodatkowe informacje
Do lodów light można dodać różne dodatki.