Domowe krówki kruche
Często tęsknimy za smakami z dzieciństwa, a jednym z najbardziej wyjątkowych są domowe krówki. Dlatego przedstawiamy przepis na krówki kruche, tradycyjne słodycze, które zapewne kojarzą się wszystkim z beztroskimi chwilami spędzonymi w domowej kuchni. Nieodpartie pachnące masłem i wanilią, rozpływające się w ustach, to ulubione cymesy nie tylko najmłodszych. Niewielka lista składników oraz prostota przygotowania sprawiają, że krówki to idealny pomysł na domowy wypiek. Sprawdź tego pysznego przepisu na domowe krówki i poczuj się na chwilę jakbym wróciła Ci młodość.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki cukru
- 125 g margaryny
- 1 cukier waniliowy
Domowe krówki kruche – jak zrobić?
- Do garnka wrzucamy margarynę, mleko oraz cukry. Mieszać tak długo aż masa będzie miała kolor brązowy, trwa to mniej więcej 1h, pod koniec gotowania zwiększyć gaz i mieszać energicznie. Masa jest gotowa gdy jest gęsta i szybko zastyga.Gotową masę wlać do przygotowanego naczynia (należy robić to dość szybko , bo masa szybko zastyga), kroić letnie, pakować w papierki lub włożyć do słoiczka.
Smacznego!
Domowe krówki kruche – dodatkowe informacje
Krówki można gotować także na patelni.