Domowe frytki
Domowe frytki to propozycja dla wszystkich miłośników słodkich ziemniaków. Ten smakowity przepis oferuje możliwość samodzielnego przygotowania ukochanego przysmaku w zaciszu domowym. Ta wersja przepisu prezentuje krok po kroku, jak osiągnąć idealną kruchość i złocistą barwę charakterystyczną dla najlepszych frytek. Dodatkowym atutem jest to, że są one znacznie zdrowsze od swoich sklepowych odpowiedników. Możliwość kontroli nad tym, co dokładnie znajduje się w naszym jedzeniu, to niewątpliwie jeden z największych plusów frytek domowej roboty. Czas więc zabrać się za garnek i poczuć satysfakcję z przygotowania doskonałych frytek samodzielnie.
admin
Składniki:
- Ziemniaki
- Olej
- Zioła prowansalskie
- Sól
Domowe frytki – jak zrobić?
- Ziemniaki obieramy, płuczemy, wrzucamy do posolonej wody i gotujemy ok. 10 min. (tak, żeby delikatnie zmiękły)
- Lekko studzimy, kroimy w słupki i wkładamy do sitka i zanurzamy w garnku z rozgrzanym olejem (140C).
- Gdy frytki wypłyną na powierzchnię – wyjmujemy sitko z ziemniakami.
- Czekamy chwilę aż tłuszcz ponownie nagrzeje się do wysokiej temperatury. Po raz drugi wkładamy sitko z ziemniakami i smażymy do uzyskania złotego koloru.
- Gotowe frytki przekładamy do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym – dzięki temu tłuszcz z frytek wchłonie się w papier.
- Solimy i posypujemy ziołami i mieszamy.
Domowe frytki – dodatkowe informacje
Gdybyśmy smażyli frytki domowej roboty bez wyjmowania i ponownego wkładania do rozgrzanego oleju – nie byłyby chrupiące
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe frytki z piekarnika
Następny przepis: Domowe hamburgery