Domowe eklery

Domowe eklery

Każdy miłośnik słodkości doceni prostotę i elegancję domowych eklerów. Właśnie dla was mamy przepis, pozwalający stworzyć te drobne cukiernicze arcydzieła we własnej kuchni. Składników potrzebnych do ich wykonania jest niewiele, a efekt końcowy jest zawsze piorunujący. Są delikatne, lekkie i idealnie nadają się na deser lub do popołudniowej kawy. Bez wątpienia, domowe eclery to więcej niż tylko pączek: to małe, słodkie wypieki, które wywołują olbrzymi uśmiech na twarzy każdej osoby, która je próbuje. Chociaż może wydawać się, że są one trudne do wykonania, nasz przepis pokaże, jak łatwo i szybko możecie je przygotować.

Składniki:

  • Ciasto
  • 45 ml mleka 3,2 %
  • 45 ml wody
  • 20 g masła
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • Krem
  • 200 ml mleka 3,2 %
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 20 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 90 g cukru
  • 150 g masła

Domowe eklery – jak zrobić?

Domowe eklery – dodatkowe informacje

Wystudzone eklery można polać rozpuszczoną czekoladą lub polewą kakaową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe cukierki Michałki (FIT)
Następny przepis: Domowe frytki z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode