DOMOWE BELRISO CZYLI DESER RYŻOWY
Potrzebujesz pomysłu na szybki, domowy deser, który zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych? Wypróbuj przepis na domowe Belriso, czyli popularny deser ryżowy. To delikatne połączenie ugotowanego ryżu na mleku z wanilią, upieczone w piekarniku. Ten przepis to doskonały sposób na wykorzystanie pozostałego ryżu po obiedzie. Deser jest lekki i delikatnie słodki – idealny na popołudniową przekąskę lub podwieczorek. Serwuj Belriso na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
admin
Składniki:
- woreczek białego ryżu
- około 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- wiśnie w cukrze (wedle uznania – może być dowolny dżem)
- do dekoracji kiwi
Domowe belriso – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Zagotuj w garnku wodę ze szczyptą soli. Kiedy zacznie się gotować wsyp ryż i gotuj co jakiś czas mieszając do momentu wyparowania wody. Podlej połową mleka i dodaj cukier, cukier waniliowy i cynamon.
- W między czasie w pół szkl mleka rozrób budyń.
- Kiedy mleko z ryżu wyparuje dodaj resztę która Ci została zamieszaj a po chwili (jeśli ryż jest już miękki – jeśli nie dodaj jeszcze trochę wody / mleka i czekaj aż zmięknie) wlej roztwór z budyniem i zagotuj.
- Odstaw do wystygnięcia. Na dnie naczynia ułóż wiśnie / dżem, przykryj je ryżem na mleku i udekoruj owocem.
Belriso – dodatkowe informacje
Wiśnie można zastąpić dowolnym dżemem owocowym, innym owocem np. w alkoholu lub nawet czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.