DOMOWE BELRISO CZYLI DESER RYŻOWY

DOMOWE BELRISO CZYLI DESER RYŻOWY

Potrzebujesz pomysłu na szybki, domowy deser, który zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych? Wypróbuj przepis na domowe Belriso, czyli popularny deser ryżowy. To delikatne połączenie ugotowanego ryżu na mleku z wanilią, upieczone w piekarniku. Ten przepis to doskonały sposób na wykorzystanie pozostałego ryżu po obiedzie. Deser jest lekki i delikatnie słodki – idealny na popołudniową przekąskę lub podwieczorek. Serwuj Belriso na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Składniki:

  • woreczek białego ryżu
  • około 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • wiśnie w cukrze (wedle uznania – może być dowolny dżem)
  • do dekoracji kiwi

Domowe belriso – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj w garnku wodę ze szczyptą soli. Kiedy zacznie się gotować wsyp ryż i gotuj co jakiś czas mieszając do momentu wyparowania wody. Podlej połową mleka i dodaj cukier, cukier waniliowy i cynamon.
  2. W między czasie w pół szkl mleka rozrób budyń.
  3. Kiedy mleko z ryżu wyparuje dodaj resztę która Ci została zamieszaj a po chwili (jeśli ryż jest już miękki – jeśli nie dodaj jeszcze trochę wody / mleka i czekaj aż zmięknie) wlej roztwór z budyniem i zagotuj.
  4. Odstaw do wystygnięcia. Na dnie naczynia ułóż wiśnie / dżem, przykryj je ryżem na mleku i udekoruj owocem.

Belriso – dodatkowe informacje

Wiśnie można zastąpić dowolnym dżemem owocowym, innym owocem np. w alkoholu lub nawet czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe batoniki musli
Następny przepis: Domowe bajaderki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode