Domowa zapiekanka z makaronem i szynką

Domowa zapiekanka z makaronem i szynką

Domowa zapiekanka z makaronem i szynką to prawdziwe ciepło i réconfort gotowane prosto z naszej kuchni! Jest to pyszny i sycący posiłek, który możemy podać zarówno na obiad, jak i na kolację. Główne składniki to ugotowany makaron oraz wyjątkowo smaczna szynka. Zapiekanka ta jest niezwykle prosta w wykonaniu i popularna wśród osób w każdym wieku. Doskonale smakuje samodzielnie lub podawana z ulubionym dipem czy sosem. Kruche na wierzchu, kremowe w środku z idealnym balansem smaków – to klucz do sukcesu naszej domowej zapiekanki. Idealna propozycja na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi.

Składniki:

  • 300 gramów makaronu penne
  • 150 gramów szynki
  • 200 gramów sera mozarella
  • 1 jajko
  • 200 gramów śmietany kremówki
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, natka pietruszki

Domowa zapiekanka z makaronem i szynką – jak zrobić?

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut. Odcedzic. Szynkę kroimy w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej i rozprowadzamy na dnie. Dodajemy ugotowany makaron oraz pokrojoną szynkę. Mieszamy razem.
  2. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę i jajko, a następnie dodajemy przyprawy.
  3. Wlewamy do naczynia. Całość posypujemy startym żółtym serem.
  4. Piec w temperaturze 200 °C przez 30 minut.

Domowa zapiekanka z makaronem i szynką – dodatkowe informacje

Do zapiekanki można dodać ulubione warzywa, aby była bardziej urozmaicona.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa wędlina ze słoika słoikówka
Następny przepis: Domowe Bake Rolls’y

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode