Domowa Pizza wegetariańska
Domowa pizza wegetariańska jest idealnym rozwiązaniem dla miłośników włoskich smaków, którzy prowadzą zdrowy tryb życia lub nie jedzą mięsa. Ta przepyszna i bogata w smaki pizza zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przepis na tę pizzę udowodni, że wegetariańska kuchnia jest pełna smaku i różnorodności. Starannie dobrane składniki, takie jak świeże warzywa, aromatyczne zioła, czy też pyszny sos pomidorowy, tworzą niepowtarzalny duet z chrupiącym ciastem pizzy. Jest to idealna propozycja na weekendowy obiad czy też wieczór z filmem. Sprawdź przepis na domową pizzę wegetariańską i podziel się smakiem Włoch z najbliższymi!
admin
Składniki:
- Ciasto
- Pół kostki drożdży
- Ok. 2 szklanek ciepłej wody
- Szczypta cukru i odrobina mąki do drożdży
- ¼ szklanki oleju
- 1 jajko
- ok. 4-5 szklanek mąki
- Farsz:
- koncentrat pomidorowy
- 1 duża cebula
- 2 garście pieczarek
- 1 papryka
- ok. 20 dag żółtego sera
- 2-3 pomidory średniej wielkości
- przyprawa do pizzy
- oregano
Domowa pizza wegetariańska – jak zrobić?
-
1.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z odrobiną mąki i cukru i odstawiamy aż trochę wyrosną. Do miski wbijamy jajko, wlewamy olej i sypiemy mąkę, następnie wlewamy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. -
2.
Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto musi być dosyć suche a mąkę dosypujemy na wyczucie wyrabiając jednak żeby nie było za gęste. Wyrobione ciasto zostawiamy by podrosło i w tym czasie przygotowujemy farsz. -
3.
Drobno posiekane pieczarki wraz z cebulą lekko podsmażamy na łyżce margaryny, z odrobiną soli i pieprzu. Można zeszklić samą cebulkę a pieczarki pokroic i poukładać surowe na pizzy – wg uznania, ja robię raz tak, a raz tak -
4.
Następnie kroimy w paski paprykę,trzemy żółty ser, kroimy w plastry pomidory, doprawiamy przyprawą do pizzy koncentrat pomidorowy. -
5.
Podrośnięte ciasto wałkujemy na placek wielkość blachy. Blachę wysypujemy mąką i przekładamy rozwałkowane ciasto. Ciasto smarujemy koncentratem przyprawionym przyprawą do pizzy. Następnie nakładamy pieczarki z cebulką, paprykę. Posypujemy żółtym serem i układamy pomidory (bądź też najpierw pomidory a na wierzch ser –wg uznania). Wierzch posypujemy oregano. -
6.
Tak przygotowaną pizzę pieczemy ok. 30 minut w temp. 160-170 stopni na termoobiegu.
Porady – Dodatkowe informacje
Ilości składników są podane mniej więcej jednak, za każdym razem można dodawać co innego i w innych ilościach a pizza za każdym razem będzie inna. W zależności co kto lubi, można także zrezygnować z pieczarek czy papryki a zrobić ją z kiełbaską czy parówką, lub przesmażonymi kawałkami piersi kurczaka w przyprawie kebab. Można również dodać pora, kukurydzę, zielony groszek. Warzywa wg uznania i gustów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowa pizza:)
Następny przepis: Domowa pizza jak z pizzerii - najlepsze ciasto na pizzę