Domowa Pizza wegetariańska

Domowa Pizza wegetariańska

Domowa pizza wegetariańska jest idealnym rozwiązaniem dla miłośników włoskich smaków, którzy prowadzą zdrowy tryb życia lub nie jedzą mięsa. Ta przepyszna i bogata w smaki pizza zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przepis na tę pizzę udowodni, że wegetariańska kuchnia jest pełna smaku i różnorodności. Starannie dobrane składniki, takie jak świeże warzywa, aromatyczne zioła, czy też pyszny sos pomidorowy, tworzą niepowtarzalny duet z chrupiącym ciastem pizzy. Jest to idealna propozycja na weekendowy obiad czy też wieczór z filmem. Sprawdź przepis na domową pizzę wegetariańską i podziel się smakiem Włoch z najbliższymi!

Składniki:

  • Ciasto
  • Pół kostki drożdży
  • Ok. 2 szklanek ciepłej wody
  • Szczypta cukru i odrobina mąki do drożdży
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 jajko
  • ok. 4-5 szklanek mąki
  • Farsz:
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 duża cebula
  • 2 garście pieczarek
  • 1 papryka
  • ok. 20 dag żółtego sera
  • 2-3 pomidory średniej wielkości
  • przyprawa do pizzy
  • oregano

Domowa pizza wegetariańska – jak zrobić?

  1. 1.
    Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z odrobiną mąki i cukru i odstawiamy aż trochę wyrosną. Do miski wbijamy jajko, wlewamy olej i sypiemy mąkę, następnie wlewamy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
  2. 2.
    Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto musi być dosyć suche a mąkę dosypujemy na wyczucie wyrabiając jednak żeby nie było za gęste. Wyrobione ciasto zostawiamy by podrosło i w tym czasie przygotowujemy farsz.
  3. 3.
    Drobno posiekane pieczarki wraz z cebulą lekko podsmażamy na łyżce margaryny, z odrobiną soli i pieprzu. Można zeszklić samą cebulkę a pieczarki pokroic i poukładać surowe na pizzy – wg uznania, ja robię raz tak, a raz tak
  4. 4.
    Następnie kroimy w paski paprykę,trzemy żółty ser, kroimy w plastry pomidory, doprawiamy przyprawą do pizzy koncentrat pomidorowy.
  5. 5.
    Podrośnięte ciasto wałkujemy na placek wielkość blachy. Blachę wysypujemy mąką i przekładamy rozwałkowane ciasto. Ciasto smarujemy koncentratem przyprawionym przyprawą do pizzy. Następnie nakładamy pieczarki z cebulką, paprykę. Posypujemy żółtym serem i układamy pomidory (bądź też najpierw pomidory a na wierzch ser –wg uznania). Wierzch posypujemy oregano.
  6. 6.
    Tak przygotowaną pizzę pieczemy ok. 30 minut w temp. 160-170 stopni na termoobiegu.

Porady – Dodatkowe informacje

Ilości składników są podane mniej więcej jednak, za każdym razem można dodawać co innego i w innych ilościach a pizza za każdym razem będzie inna. W zależności co kto lubi, można także zrezygnować z pieczarek czy papryki a zrobić ją z kiełbaską czy parówką, lub przesmażonymi kawałkami piersi kurczaka w przyprawie kebab. Można również dodać pora, kukurydzę, zielony groszek. Warzywa wg uznania i gustów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa pizza:)
Następny przepis: Domowa pizza jak z pizzerii - najlepsze ciasto na pizzę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode