Domowa pizza bez drożdży

Domowa pizza bez drożdży

Zapraszam na kulinarną podróż po kuchni włoskiej z przystankiem na pyszną domową pizzę bez drożdży. Prosty i wyjątkowo smaczny przepis, który nie wymaga specjalnych składników czy kulinarnej wiedzy. To najprostsza pizza domowa, do której ciasto jest lekkie i niezwykle kruche, a dodatki można dobrać według własnego gustu. Dzięki temu przepisowi nie tylko nauczysz się, jak zrobić ciasto do pizzy bez użycia drożdży, ale również odkryjesz sekret wyjątkowo smakowitego domowego włoskiego dnia. Tak więc, jeżeli szukasz przepisu na szybką, pyszną pizzę, który zaskoczy swoim smakiem nie tylko Ciebie, ale również Twoich domowników, ten właśnie jest dla Ciebie!

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • PONADTO:
  • mała czerwona papryka
  • 1 mała laska kiełbasy zwyczajnej
  • 1 mała cebula
  • 3 pieczarki
  • 10 dag żółtego sera
  • olej
  • SOS POMIDOROWY:
  • 1 ząbek czosnku
  • oregano
  • bazylia
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • keczup
  • sos czosnkowy

Domowa pizza bez drożdży – jak zrobić?

  1. Składniki ciasta dać do miski i zagnieść elastyczne ciasto.
  2. Rozwałkować cienko i przenieść na natłuszczoną olejem formę /średnica 30 cm/.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać obrany przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć.
  4. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, następnie zblendować. Dodać do cebuli, dodać również przecier pomidorowy i razem przesmażyć.
  5. Przyprawić solą, pieprzem, dodać oregano i bazylię.
  6. Przygotowanym sosem posmarować ciasto na pizzę.
  7. Paprykę pokroić w kosteczkę, posypać nią pizzę.
  8. Kiełbasę pokroić w krążki, podsmażyć na suchej patelni, wyłożyć na pizzę.
  9. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju.
  10. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, podddusić.
  11. Cebulę oraz pieczarki rozłożyć na pizzy. Posypać oregano i bazylią.
  12. Pizzę piec 15 min w 180 stopniach, następnie posypać startym żółtym serem i piec do momentu, aż ser się rozpuści.
  13. Upieczoną pizzę podawać z keczupem i sosem czosnkowym.

xxxx – dodatkowe informacje

Składniki można dawać również surowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa pizza:)
Następny przepis: Domowa pizza jak z pizzerii - najlepsze ciasto na pizzę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode