Domowa pizza:)

Domowa pizza:)

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na domową pizzę. Przepis ten jest prosty, łatwy do wykonania i daje przepyszne rezultaty. Każdy, nawet początkujący kucharz, może podjąć się tego zadania i stworzyć coś wyjątkowego. Nasza pizza z pewnością zachwyci każdego smakosza pizzy, zadowoli zarówno fanów mięsnych wariantów, jak i wegetarian. Przepis opiera się na tradycyjnych składnikach, tworząc pizzę o idealnym, chrupiącym spodzie i różnorodnym, bogatym smaku. Zadziw swój dom, przygotowując prawdziwą, domową pizzę! Od teraz, nie musisz wyjeżdżać do Włoch, aby skosztować prawdziwej pizzy, przyrządź ją w zaciszu swojego domu.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kostka świeżych drożdży (50 g)
  • 275 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżka soli
  • 2 łyżki oleju
  • Sos:
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • Dodatki:
  • 20 dkg sera żółtego
  • 150 dkg szynki
  • oliwki
  • 50 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • czerwona papryka
  • kukurydza

Domowa pizza – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Zmieszaj mąkę z solą w misce.
  2. Rozdrobnij drożdże w wodzie i dodaj do mąki. Wyrob ciasto, dodając na końcu olej, aż będzie gładkie.
  3. Odstaw ciasto pod przykryciem mokrej ściereczki na około 15 minut, aby wyrosło.
  4. Rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, ketchup, koncentrat, sól, pieprz i oregano. Lekko podgrzej.
  5. Odsącz kukurydzę z zalewy. Pokrój pieczarki, cebulę, paprykę i szynkę.
  6. Zetrzyj ser na tarce i pokrój oliwki na plasterki.
  7. Rozwałkuj ciasto na placki i ułóż je na wysmarowanej oliwą blasze.
  8. Posmaruj placki sosem i dodaj resztę składników.
  9. Wstaw pizzę do zimnego piekarnika ustawionego na 250°C i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz kolejne 20 minut.
  10. Każdą następną pizzę piecz przez 20-25 minut w 200°C.

Pizza – dodatkowe informacje

Zamiast świeżych drożdży możemy użyć suszonych, wtedy będziemy potrzebować 7 g. A dodatki do pizzy możemy wybrać wedle uznania i smaku!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa pachnąca konfitura wiśniowa
Następny przepis: Domowa pizza bez drożdży

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode