Domowa pachnąca konfitura wiśniowa
Ta domowa konfitura wiśniowa przynosi smak lata prosto do Twojej kuchni. Idealna do smarowania toastów, dodawania do jogurtu czy jako dodatek do ciasta. Łączy w sobie słodycz wiśni z subtelnie wyważonym kwaskiem. Ten prosty przepis na konfiturę wiśniową jest fantastycznym sposobem na zastosowanie świeżych czy mrożonych owoców. Ogromną zaletą tej konfitury jest jej aromat, który sprawia, że dom pachnie niesamowicie podczas gotowania. Zasługa czystych, naturalnych składników oraz prostoty wykonania to cechy, które sprawią, że pokochasz tę domową, pachnącą konfiturę wiśniową.
admin
Składniki:
- 1 kilogram wiśni (waga po wydrylowaniu)
- 1 szklanka cukru
Domowa pachnąca konfitura wiśniowa – jak zrobić?
- Wiśnie myjemy i osuszamy, następnie drylujemy. Odważamy 1 kg. Musimy kupić więcej wiśni niż 1 kg ponieważ odpadną nam pestki. Wiśnie przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu często mieszając, pod koniec gotowania mieszamy prawie cały czas. Gdy wiśnie będą gęste i bez soku ( u mnie trwało to około godziny ) zdejmujemy z ognia.
- Gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej umytych, wyparzonych i suchych słoiczków. Dokładnie zakręcamy.
- Gotowe i wystudzone słoiczki przenosimy do spiżarni lub zjadamy od razu. Smacznego życzę.
Domowa pachnąca konfitura wiśniowa – dodatkowe informacje
Można dodać więcej cukru jeśli wiśnie okażą się zbyt kwaśne. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 2 słoiki po 175 ml. Waga wiśni po wydrylowaniu, więc trzeba kupić więcej niż jeden kilogram. Słoiczki z konfiturą można odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem.