Domowa masa makowa do makowców

Domowa masa makowa do makowców

Przedstawiamy przepis na domową masę makową, niezbędną dla każdego, kto planuje upiec tradycyjny polski makowiec. To propozycja dla tych, którzy cenią naturalność, a także chcieliby uniknąć konserwantów zawartych w gotowych produktach. Masa makowa ma kusząco słodki smak i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Można jej użyć nie tylko do makowca, ale i innych wypieków, czy kutii z masy makowej – typowy element wigilijnego stołu w wielu regionach Polski. Jeśli zastanawiasz się ile pracy kosztuje takie przedsięwzięcie jak „masa makowa jak zrobić”, zapewniamy, iż nie jest to wcale skomplikowane!

Składniki:

  • ok. 1,2 kg masy
  • 1/2 kg maku
  • 50 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 białka
  • 100 g rodzynek
  • 100 g fig
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g migdałów bez skórek
  • 50 g suszonych moreli
  • aromat migdałowy
  • Bakalii powinno być około 400 g

Domowa masa makowa do makowców – jak zrobić?

  1. Morele kroimy w kostkę dodajemy rodzynki i zalewamy wrzątkiem.
  2. Figi i migdały siekamy.
  3. Mak zalewamy wodą – tak aby przykrywała go na 4 cm. Gotujemy do miękkości około 30-40 minut. Dwukrotnie mielimy, jeśli jest jeszcze gruboziarnisty, niezbędne będzie trzecie mielenie. Można kupić już zmielony mak np. Black Mit, polecam , lub Lidlowski mak niebieski, wtedy zalewamy go tylko wrzątkiem – sparzamy.
  4. Osączamy na sicie, polecam odstawić mak na 10-15 minut.
  5. Masło topimy z cukrem i miodem. Gorące dodajemy do maku razem z osączonymi bakaliami i aromatem.
  6. Gdy masa przestygnie mieszamy ją z białkami.

Słowa kluczowe: kutia z masy makowej, masa makowa jak zrobić

Domowa masa makowa do makowców – dodatkowe informacje

Aby mak nie odchodził od ciasta, możemy je posmarować żółtkiem lub stopionym masłem albo zawinąć w pergamin już przygotowaną roladę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa masa makowa
Następny przepis: Domowa masa makowa z likierem Amaretto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode