Domowa masa makowa do makowców
Przedstawiamy przepis na domową masę makową, niezbędną dla każdego, kto planuje upiec tradycyjny polski makowiec. To propozycja dla tych, którzy cenią naturalność, a także chcieliby uniknąć konserwantów zawartych w gotowych produktach. Masa makowa ma kusząco słodki smak i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Można jej użyć nie tylko do makowca, ale i innych wypieków, czy kutii z masy makowej – typowy element wigilijnego stołu w wielu regionach Polski. Jeśli zastanawiasz się ile pracy kosztuje takie przedsięwzięcie jak „masa makowa jak zrobić”, zapewniamy, iż nie jest to wcale skomplikowane!
Piotr Zieliński
Składniki:
- ok. 1,2 kg masy
- 1/2 kg maku
- 50 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 2 białka
- 100 g rodzynek
- 100 g fig
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g migdałów bez skórek
- 50 g suszonych moreli
- aromat migdałowy
- Bakalii powinno być około 400 g
Domowa masa makowa do makowców – jak zrobić?
- Morele kroimy w kostkę dodajemy rodzynki i zalewamy wrzątkiem.
- Figi i migdały siekamy.
- Mak zalewamy wodą – tak aby przykrywała go na 4 cm. Gotujemy do miękkości około 30-40 minut. Dwukrotnie mielimy, jeśli jest jeszcze gruboziarnisty, niezbędne będzie trzecie mielenie. Można kupić już zmielony mak np. Black Mit, polecam , lub Lidlowski mak niebieski, wtedy zalewamy go tylko wrzątkiem – sparzamy.
- Osączamy na sicie, polecam odstawić mak na 10-15 minut.
- Masło topimy z cukrem i miodem. Gorące dodajemy do maku razem z osączonymi bakaliami i aromatem.
- Gdy masa przestygnie mieszamy ją z białkami.
Słowa kluczowe: kutia z masy makowej, masa makowa jak zrobić
Domowa masa makowa do makowców – dodatkowe informacje
Aby mak nie odchodził od ciasta, możemy je posmarować żółtkiem lub stopionym masłem albo zawinąć w pergamin już przygotowaną roladę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowa masa makowa
Następny przepis: Domowa masa makowa z likierem Amaretto