Domowa kiełbasa swojska

Domowa kiełbasa swojska

Kiełbasa swojska przygotowana w domowym zaciszu to prawdziwy gratka dla wszystkich miłośników polskiej kuchni. Proces tworzenia tej przekąski może przynieść dużo satysfakcji a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich domowników. To doskonały dodatek do obiadu, ale sprawdzi się też jako składnik kanapek czy sałatek. Przepis, który przedstawiamy, idealnie oddaje smak i aromat tradycyjnej kiełbasy. Przygotowanie kiełbasy domowej to gratka dla miłośników kuchni i prawdziwe wyzwanie dla domowych kucharzy. Wykorzystanie świeżych, najwyższej jakości składników sprawi, że ostateczny efekt będzie zachwycający. Domowa kiełbasa swojska – smak, który nigdy się nie nudzi. Przekonajcie się sami.

Składniki:

  • jelita naturalne 30-32mm około 8 m
  • 2,5 kg karkówki
  • 800 g boczku surowego
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 główki czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego (roztarty)
  • 4 ziarna ziela angielskiego (roztarty)
  • 2 ziarna jałowca (roztartego)
  • Do wędzenia drewno – u mnie owocowe z czereśni

Domowa kiełbasa swojska – jak zrobić?

  1. 1.

    Jelita wyciągnąć z opakowania i namoczyć w letniej wodzie około 30 minut. Mięso zmielić w maszynce, do mięsa dodać przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całą mięsną masę dobrze wyrobić rękoma około 15 minut aż zrobi się kleista dzięki czemu zagwarantuje nam właściwą i nierozpadającą się strukturę kiełbasy.

  2. 2.

    Gdy jelita są wymoczone na maszynkę założyć lej nabijający kiełbasę nałożyć jelito i związać, masę mięsną przełożyć do maszynki i można zaczynać nabijanie kiełbas, gdy jelito się kończy ponownie zawiązujemy. Tak postępujemy z resztą jelit. Po nabiciu wszystkich jelit przekładamy kiełbasę na drewniany (nie może być malowany) kij i odstawiamy na godzinę aż kiełbasa odpocznie i się ułoży.

  3. 3.

    Rozpalamy ognień w wędzarni i wędzimy 5 godzin w 70-80 stopniach utrzymując cały czas temperaturę, nie może być w bezpośrednim ogniu, ponieważ popęka i spadnie, tylko w dymie. Po wędzeniu kiełbasę przenosimy wraz z kijem w chłodne miejsce na 12 godzin do wysuszenia.

Domowa kiełbasa swojska – dodatkowe informacje

Tak przygotowaną kiełbasę można przechowywać kilka tygodni w lodówce, u mnie zniknęła bardzo szybko. Świetnie nada się do koszyczka Wielkanocnego. Do wędzenia użyłam drzewa owocowego, co nadaje kiełbasie przepiękny kolor.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smalec gęsi.Warto mieć w lodówce słoik tego wybornego smalcu
Następny przepis: Domowa konfitura z derenia jadalnego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode