Domowa konfitura z derenia jadalnego

Domowa konfitura z derenia jadalnego

Czy kiedykolwiek próbowaliście domowej konfitury z derenia jadalnego? Jeśli nie, koniecznie spróbujcie tego niebanalnego przepisu. Dereń jadalny to roślina ozdobna, której owoce są nie tylko smaczne, ale i niesamowicie zdrowe. Jak wiadomo, zimą brakuje nam witamin, a konfitura z derenia jadalnego pomoże nam w ich uzupełnieniu, choć smakuje pysznie o każdej porze roku. Warto zatem zebrać owoce w sezonie i przygotować z nich tę wyjątkową konfiturę. Ta konfitura zaskoczy niejednego smakosza swoim niezwykłym, niepowtarzalnym smakiem.

Składniki:

  • 1 kilogram owoców derenia jadalnego (waga po usunięciu pestek)
  • Około 300 gram cukru

Domowa konfitura z derenia jadalnego – jak zrobić?

  1. Owoce derenia myjemy i dokładnie osuszamy, usuwamy pestki i odważamy 1 kg owoców. Owoce przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i smażymy na małym ogniu. Owoce puszczą sok i będą się w nim smażyły. U mnie trwało to około godzinę.
  2. Gdy konfitura będzie gęsta i lśniąca gorącą przekładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut. Studzimy.
  3. Zimne słoiczki przenosimy do spiżarni lub zjadamy od razu. Smacznego życzę.

Domowa konfitura z dereń jadalnych – dodatkowe informacje

Z tej receptury wyszło mi 4 słoiczki po 200 ml. Waga owoców po usunięciu pestek. Cukru możemy dodać według uznania, dla mnie tyle było w sam raz.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa kiełbasa swojska
Następny przepis: DOMOWA LAZANIA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode