Domowa kanapka z sadzonym jajkiem
Przedstawiam Państwu przepis na prostą, a jednocześnie smaczną i sycącą przekąskę idealną na śniadanie lub szybki lunch. Domowa kanapka z sadzonym jajkiem to kwintesencja domowej, polskiej kuchni, która zadowoli gust każdego smakosza. Uroku dodaje jej to, że możemy ją zjeść w dowolnym miejscu – czy to na kuchennym krześle, czy na sofie przed telewizorem. To danie łączy w sobie prostotę i uniwersalność, a przy tym jest przepyszne. Proces przygotowania jest bardzo prosty, więc nawet początkujący kucharz poradzi sobie bez problemu. Kluczem do idealnej kanapki z jajkiem sadzonym jest świeżość składników.
admin
Składniki:
- 3 bułki grahamki
- Masło
- 1/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- Sól, pieprz do smaku
- Czerwona papryka
- Por
- Kapusta pekińska
Domowa kanapka z sadzonym jajkiem – jak zrobić?
- Wykonanie: Bułki przekroić na pół, posmarować masłem, lekko zapiec.
- Olej rozgrzać, wybić jajka na sadzone i smażyć w głębokim oleju kilka minut, doprawić delikatnie solą i pieprzem.
- Na spód każdej bułki ułożyć pokrojone warzywa.
- Posadzić jajko na warzywach.
- Przykryć drugą połową bułki.
- Lekko docisnąć.
Domowa kanapka z sadzonym jajkiem – dodatkowe informacje
1. Do kanapek można użyć bułek z ziarnami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowa golonka w słoikach
Następny przepis: Smalec gęsi.Warto mieć w lodówce słoik tego wybornego smalcu