Domowa kanapka z sadzonym jajkiem

Domowa kanapka z sadzonym jajkiem

Przedstawiam Państwu przepis na prostą, a jednocześnie smaczną i sycącą przekąskę idealną na śniadanie lub szybki lunch. Domowa kanapka z sadzonym jajkiem to kwintesencja domowej, polskiej kuchni, która zadowoli gust każdego smakosza. Uroku dodaje jej to, że możemy ją zjeść w dowolnym miejscu – czy to na kuchennym krześle, czy na sofie przed telewizorem. To danie łączy w sobie prostotę i uniwersalność, a przy tym jest przepyszne. Proces przygotowania jest bardzo prosty, więc nawet początkujący kucharz poradzi sobie bez problemu. Kluczem do idealnej kanapki z jajkiem sadzonym jest świeżość składników.

Składniki:

  • 3 bułki grahamki
  • Masło
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Czerwona papryka
  • Por
  • Kapusta pekińska

Domowa kanapka z sadzonym jajkiem – jak zrobić?

  1. Wykonanie: Bułki przekroić na pół, posmarować masłem, lekko zapiec.
  2. Olej rozgrzać, wybić jajka na sadzone i smażyć w głębokim oleju kilka minut, doprawić delikatnie solą i pieprzem.
  3. Na spód każdej bułki ułożyć pokrojone warzywa.
  4. Posadzić jajko na warzywach.
  5. Przykryć drugą połową bułki.
  6. Lekko docisnąć.

Domowa kanapka z sadzonym jajkiem – dodatkowe informacje

1. Do kanapek można użyć bułek z ziarnami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa golonka w słoikach
Następny przepis: Smalec gęsi.Warto mieć w lodówce słoik tego wybornego smalcu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode